Barnen är vår framtid - agerar du efter det?

En fantastisk del av den verksamhet vi driver är de företag och privatpersoner som är mentorer/sponsorer till någon av våra anställda/eller en verksamhet på plats på Yennenga centret i Nakamtenga, Burkina Faso. Dessa kommunicerar regelbundet om livet i byn och i verksamheterna. Nu i april fick alla frågan om hur de ser på sin egen relation till barnen omkring sig och hur de kan vara goda förebilder för barnen att bli ansvarstagande och aktiva medborgare! Så här svarar de:

Om vi vill förändra samhället måste vi satsa på barnen! Det säger ju alla och det är sant! Vi vuxna måste försöka vara goda förebilder, och allt vi kan förmedla till barnen om vikten av att ta aktiv del i samhället är viktigt! Det är vad de ser oss göra som är det som sätter spår! Både barnen och vi, måste känna att det är när vi är en del i processen som vi också kan vara med och påverka den!

En fantastisk del av den verksamhet vi driver är de företag och privatpersoner som är mentorer/sponsorer till någon av våra anställda/eller en verksamhet på plats på Yennenga centret i Nakamtenga, Burkina Faso. Dessa kommunicerar regelbundet om livet i byn och i verksamheterna. Nu i april fick alla frågan om hur de ser på sin egen relation till barnen omkring sig och hur de kan vara goda förebilder för barnen att bli ansvarstagande och aktiva medborgare! Så här svarar de:

Sjuksköterna Issa skriver: Som skolsköterska är jag närvarande och kan snabbt ta de prover som behövs så att barnen får rätt vård, så att de så snabbt som möjligt kan återgå till sin skoldag och sina prov. Att visa närvaro och engagemang är att visa gott exempel. (Tack Aktion Canchanabury)

Lärare Helene skriver: På bilden är vi mitt i ett samtal om samarbete och relationer. Vi pratar om hur grupparbeten är viktigt för samhällslivet. (Tack Jakob Trollbäck)

Undersköterska Nadine: På förskolan arbetar vi med massage. Beröring och omsorg gör det lättare att orka med en lång dag, och skapar goda relationer. (Tack Aktion Canchanabury)

Rektor Bernadette skriver: Med bra material i skolan, blir det möjligt att även visa i bild för eleverna när vi ska förklara något. Då är det lättare för eleverna att förstå, än när de bara lär sig att rabbla fakta utantill. Här visar jag dem på kartan vilka länder som gränsar till Burkina. Något som elever ofta rabblar men nu skapar de sig en egen bild av det, som gör det lättare att komma ihåg och sätta det i ett sammanhang. (Tack AJ och alla skolfaddrar)

Vaktmästare, byggmästare och säkerhetsansvarig Bernard skriver: lärarna i skolan förklarar teoretisk kunskap, vi som föräldrar och medarbetare i Yennenga kan visa praktiskt. Det är också en viktig del av lärande. (Tack Kjellander och Sjöberg)

Bibliotikarie Zalissa skriver:  När vi läser tillsammans i biblioteket kan vi göra lekar som att först läsa en bit av en berättelse och sedan låta eleverna hitta på fortsättningen. Det öppnar deras kreativitet och förmåga till skapande och fantasi, innovation och motivation. (Tack Burkinas Vänner)

Förskollärare Germaine skriver: vi jobbar med siffrorna på olika sätt. Det är viktigt att som vuxen vara närvarande och få barnen att utforska siffrorna på många olika sätt så att vi hittar hur just detta barn lättast förstår och knäcker koden att räkna. (Tack familjen Hallberg)

Förskollärarföreståndare Yvonne: Idag har vi städat inne hos kaninerna. Att ta hand om kaninerna öppnar för samtal om hygien, mat och omsorg. Det blir ett konkret sätt för eleverna att lära sig på ett roligt sätt. (Tack JÖR)

Förskollärare Eveline skriver: vi jobbar med siffrorna på olika sätt. Det är viktigt att som vuxen vara närvarande och få barnen att utforska siffrorna på många olika sätt så att vi hittar hur just detta barn lättast förstår och knäcker koden att räkna. (Tack Ta Stegen)

Ordförande och direktor Pauline skriver: Det är viktigt att som mamma gå förbi på förskolan och hälsa på sitt barn! Att vara närvarande och visa intresse för hur barnet mår och vad det får uppleva! (Tack SJR)

Snickaren Idrissa skriver: Vi försöker skapa leksaker och material som underlättar barnens lärande och uppmuntrar till lek och fantasi! (Tack Iterio)

Fritidsledaren Frederick Skriver: Alla barn behöver få bygga och skapa. Varje eftermiddag leker vi och har roligt tillsammans! (Tack Berg kommunikation)

Vakten Emanuel skickade dessa bilder och skrev: jag är vakt på YP-centret. Jag brukar titta förbi på skola och hälsa på barnen, det är väldigt viktigt att vara närvarande med barnen! (Tack Practise)

Trädgårdsmästare Marcel skriver: Hej, jag är grönområdeschef i föreningen Yennenga Progress Nakamtenga. Efter att ha tittat på olika växter med barnen är jag glad att se dem äta tillsammans. God aptit till barnen (Tack Trossa)

Förskolelärare Maria skickade dessa bilder och skrev: Hej, genom att föda upp kaniner i förskola kan barn lära sig att leka med kaniner 🐰och ha omsorg om djur och natur!

Ja det finns så mycket fint att göra i att vara närvarande med barnen och vara goda förebilder!

(Ps. vill du eller ditt företag också vara mentor/sponsor till en av Yennengas anställda i Burkina Faso så kontakta mig så berättar jag mer!)