Mat är gemensamkap, lärande och hållbarhet

Bernadette, Yennengas rektor på låg och mellanstadiet i Nakamtenga, Burkina Faso, har antagit ett nyårslöfte som inte bara handlar om att lära sina barn att laga mat, utan också att skapa minnesvärda stunder med sina barn. I ett försök att fördjupa deras förståelse för matlagning och lokala kulinariska traditioner, har hon bestämt sig för att introducera dem till att tillaga några av Burkina Fasos mest älskade rätter, som munkar och babenda.

"Med mina barn Lennart, Hadriel och Eva, som alla är otroligt intresserade av matlagning, har jag beslutat att göra matlagning till en ritual för oss", berättar Bernadette.

För Bernadette är det inte bara en fråga om att förbereda måltider; det handlar om att skapa en speciell tid där familjen samlas och delar erfarenheter.

”Jag håller på att fullfölja mitt nyårslöfte med mina barn. Om du var här skulle du få äta med oss. Vi märker redan nu vad detta gjort för vår familj. Det är verkligen jättebra eftersom det är den bästa tiden på dagen för att verkligen kunna kommunicerar mycket med varandra. Och alla är uppmärksamma. För Hadriel är detta ögonblicket då han är som coolast och lugnast", fortsätter hon.

Genom att integrera matlagning i deras dagliga rutin, strävar Bernadette efter att inte bara förmedla vikten av att kunna förbereda sin egen mat, utan också att stärka familjeband och skapa minnen som varar livet ut. I varje sked, varje smak och varje skratt, finns det en möjlighet att lära, att växa och att njuta av varandras sällskap. För Bernadette och hennes barn är det en resa som inte bara handlar om att utforska lokala rätter, utan också att upptäcka glädjen i att vara tillsammans.

När mat lagas från grunden vet vi vad den innehåller. När vi lär oss traditionella recept eller skapar nya, skapar vi också tradition, historia och stolthet. Vi får ta oss tid att leta upp ingredienser. När vi dessutom hittar lokala producenter, kanske kan odla någon av ingredienserna själva, (någon av kryddorna om du inte har något stort land att odla på!) får vi ytterligare en dimension av hållbarhet och lärande i respekt för natur och miljö. Processen att odla fram minsta lilla tomat är magisk – och något vi vill att våra barn ska få känna! Bernadettes nyårslöfte är underbart – för hennes familj har det redan bidragit till trygghet och närhet, hälsa och samspel – och det är där ringarna på vattnet börjar!