Tack WeWereThere för datorn till skolan!

Kan du föreställa dig en arbetsdag utan din dator? Om du skulle börja planera din dag, utan datorn, hur skulle du börja? På Yennengas grundskolans rektorsexpedition behövdes en dator för administration, diverse rapportskrivning, scheman, informationssökning etc. I en svensk kontext är det definitivt inte svårt att förstå vikten av denna förfrågan! Hur ska en kunna bedriva en effektiv verksamhet utan en dator!? Så i julklapp från företaget WeWereThere fick skolan en dator.

Dagens teknologiska framsteg har förvandlat våra liv och arbetsplatser. Det går knappast att tänka sig en tillvaro utan dator, smartphones och andra tekniska hjälpmedel. Rektor Bernadette är oändligt lycklig för sin nya dator och sänder miljoner stjärnor på himmelen till WeWereThere!

Och du som läsare kan faktiskt också vara med och rädda världen även om du inte skickat en dator till skolan – för bakom glansen av våra datorer och smartphones döljer sig en mörkare sida av konfliktmineraler och exploatering. Många av de metaller och mineraler som används i elektroniska enheter, som t.ex. tantal, tenn, tungsten och guld, utvinns under förhållanden som involverar konflikter, övergrepp och hemska arbetsförhållanden. Så vi har en stor roll som individer och företag ta vårt ansvar.

Problemen med gruvdrift och konfliktmineraler:

1. Konflikter och mänskliga rättighetsöverträdelser: Många gruvor som producerar dessa mineraler är belägna i regioner av konflikter och politiska oroligheter. Detta har kopplingar till finansiering av väpnade konflikter och övergrepp mot lokalbefolkningen.

2. Hemska arbetsförhållanden: Arbetarna i dessa gruvor står ofta inför farliga arbetsvillkor och brist på grundläggande mänskliga rättigheter. Barnarbete och exploatering är tyvärr vanligt förekommande.

3. Miljöpåverkan: Gruvdrift har en betydande miljöpåverkan, inklusive skogsskövling, vattenföroreningar och ekosystems förstöring.

Vad har då allt detta med Yennengas arbete att göra, och skolan i Nakamtenga? Jo väldigt mycket faktiskt! Miljöpåverkan vet vi ju att den inte har några geografiska gränser och klimatförändringarna slår hårdast i länder som Burkina Faso som redan är djupt påverkade. Fattigdom gör det enkelt att rekrytera till extremistiska grupper men också lockelsen att bli rik om de ger sig ner i de farliga gruvorna. Dessutom kidnappas barn för att arbeta i de trånga tunnlarna eller för att sitta och vaska fram guldet.

Hur vi kan påverka i bättre riktning:

1.        Först av allt måste vi göra allt som krävs för att utrota fattigdom! Dvs satsa på välfärdssystem med utbildning, skola och infrastruktur som gör det möjligt för människor att göra annat än att bara försöka överleva! Så tack för allt stöd till Yennenga! Du gör en verklig insats!

2.        Stöd företag med etiska praxis: Välj att stödja företag som aktivt arbetar för att säkerställa etisk och ansvarsfull försörjningskedja. Många företag har antagit policyer för att förhindra användning av konfliktmineraler.

3.        Återvinning och cirkulär ekonomi: Återvinn dina gamla elektroniska enheter för att minska behovet av nya material. En övergång till en cirkulär ekonomi kan minska efterfrågan på ny gruvdrift.

4.        Engagera dig som konsument: Genom att vara medveten och engagerad som konsument kan du bidra till att skapa efterfrågan på etiskt producerade elektronikprodukter. Fråga företagen om deras försörjningskedja och håll dem ansvariga. En fråga sätter större spin än de flesta tror! Så våga vara lite jobbig och ställ frågan!

Våra val som konsumenter har en betydande påverkan på företagens beteende och praxis. Genom att aktivt välja att stödja företag som tar ansvar för sina försörjningskedjor och undviker konfliktmineraler kan vi tillsammans arbeta mot en mer etisk och hållbar elektronikindustri – och utrota fattigdomen.