Vi frågar Jens Dolk hur han skapar guldkant i sitt liv

Det är att vara i ständig rörelse. Guldkant är också att vara med och nudga* andra att fatta beslut som vi alla mår bättre av, både som människor, och planeten. Och hela mitt liv, från att jag praoade på en fin restaurang när jag var 15 år gammal, har handlat om härlig mat och god dryck.  Njuta av livet!” *Nudging innebär att få människor att göra på ett visst sätt genom att påverka deras valsituation på olika sätt. Det innebär inga tvång, men pepp att kanske bete sig annorlunda, medvetet eller omedvetet. – Jens Dolk

Det var fantastiskt att få ha Jens Dolk som inspiratör på helgens Guldram Salonger! Vi har alltid olika hållbarhetsteman - och denna gång matsvinn! Vi fick äta väldigt gammal filmjölk 🤣 men också en dignande afternoon-tea buffé från K-märkt restaurangen! Kort och gott, jorden skulle kunna föda sina invånare och bli betydligt mer hållbar om vi tänkte till vad gäller att inte slänga, dvs planera produktion, transporter, tillagning och vad vi själva lägger upp på tallriken. Så om vi börjar bakifrån dvs vår egen tallrik, vår egen veckomeny, våra egna inköp! Tänk vilken skillnad vi kan göra! Heja Jens och alla fantastiska deltagare på Guldram Salonger!

Här några guldkorn Jens förmedlade på Guldram Salonger :

Det står ”bäst -före” på maten. Det betyder inte ”livsfarligt, dåligt eller äckligt” efter det datumet. Så använd dina sinnen ! Lukta och smaka !

Dolk-modellen

·          Ät frukost som om du vore vegan...

·          Ät lunch som en vegetarian...

·          Till middag äter du vad du vill...

·          Fuska ibland - men inte så ofta...

Poängen med modellen är att det helt enkelt är en vinst för dig och planeten om du drar ner på animaliska produkter. Så om alla följde Dolk-modellen så vore helt enkelt problemet löst ;-D. Jens förklaring till att middagen är vad som helst, grundar sig också i den sociala aspekten som ju mat är! Dvs att kunna äta mat hos grannen eller farmor, utan att ställa till för mycket komplikationer.

Nudging på K-märkts restauranger

K-märktrestaurangen är planerad så att matsvinn begränsas och hjälpa människor att planera sin mat bra! Jens älskar att hitta nya smarta lösningar på detta. Här är några:

·               Buffen börjar med olika gröna rätter – detta gör att när de kommer med sin tallrik till proteinet (först veg, sedan fisk och sist kött) så är sannorlikheten stor att de faktiskt tar mindre av dessa till förmån för mer grönt!

·               Små tallrikar så att det fylls fort!

·               Vid kassan vägs maten och du betalar för hur mycket du tar. Detta är mer rättvist så klart eftersom vi äter olika mycket men brukar få betala lika mycket! Men också smart för att folk tenderar att bara ta så mycket som de kommer att äta, när det vägs.

·               Därutöver har de ingen meny. Dvs de köper sådant från leverantörerna som leverantören behöver bli av med snabbt. Det är inte dålig mat så klart men mat som kanske blir det om någon dag – vilket gör att ”meny-ställen” som ska använda varan om några dagar inte kan köpa den. Så det som skulle blivit matsvinn i butiker och hos leverantörer! Detta betyder att kockarna måste vara flexibla och kreativa och hitta på härliga rätter på de varor som kommer!

Hänt i veckan

Och då syftar han inte på tidningen, utan på att hålla koll på sitt kylskåp och i alla fall en gång i veckan, ta alla rester och produkter du köpt som måste ätas upp NUUUU för att inte bli dålig! Själv gör han ofta detta till en omelett! Omelett passar till det mesta.

Sedan vill Jens gärna tipsa om klättring för att ingen vill ramla ner, oavsett hur högt eller lågt du är på väggen, så en nära-döden-upplevelse helt enkelt, vilket gör att du är superfokuserad och kommer ut från klättringen med rensat sinne, nystartad helt enkelt!

Tack Jens för att du delat varmt och uppriktigt, och peppar oss alla att gå ut och GÖRA!

Guldram Salonger fylldes igen av fantastiska människor, som delar, inspirerar och låter sig inspireras.

Lotteri med Jens

Dagens lotteri var Jens bok om hur vi bäst kombinerar mat och vin så att de höjer varandra! Boken får hämtas på K-märkt, där vinnaren också bjuds på lunch! Den lycklige vinnaren blev designern Susanne Wallén!

Förra Guldrams lotteri gick till att 9orna på Yennengas skola i Nakamtenga, Burkina Faso, får åka på klassresa till huvudstaden Ouagadougou och besöka teatern på Kungens gård samt hantverksmässan, där de får se och inspireras av tillverkning och produkter av lokalt konsthantverk. Att åka in till huvudstaden är för de flesta något de bara har möjlighet att göra via skolan och det blir en upplevelse för livet! Vi tror på vikten av att känna till sin egen pch andras kultur och traditioner. Denna klassresa är viktig !

Nu ska vi räkna ihop hur mycket Jens lotteri drog in, och återkomma om vilket projekt det kommer att gå till !

Guldram Salonger

I Yennenga arbetar vi dagligen med hållbarhet på ett mycket påtagligt sätt. Hur vi lever och handlar i Sverige påverkar i allra högsta grad utvecklingen i andra länder. Ibland känns det som att det är svårt att kommunicera detta i samma andetag som vi pratar om alla satsningar för ett hållbart samhälle i Burkina Faso med fokus på alla de globala utvecklingsmålen.

Dessutom är vi själva uppfyllda av hur inspirerande och roligt det är med alla initiativ som görs, och som skapar möjlighet att faktiskt göra mer hållbara val. Så föddes idén om att skapa salonger för just detta! Med våra salonger, på olika gyllene teman, hyllar och värnar vi livets skönhet. Varje salong får gästerna lära känna en person som vill dela med sig av sin guldkant på tillvaron och vägen mot en mer hållbar värld.

Världen och livet är vackert och fantastiskt, och tillsammans kan vi inspirera varandra!

Afternoon tea

Sonja är ansvarig för att sätta ihop menyn för Guldrams afternoon tea. Just denna gång behövde hon ju inte ordna mer än drycken. Jens hade själv med allt till det dignande afternoon-tea-bordet med scones och croissanter, sylter och ost, 6 sorters kakor och två magiska bakelser!

Och så en Petnat (ofiltrerat mousserande naturvin), Juice från Ekolådan och ekologisk cider La Ribaude <3 och te och kaffe så klart!

Dahl agenturer

Vi håller dessa salonger hos Dahl Agenturer som har den perfekta salongen för mingel som detta! Syskonen Linda och Alexander som driver agenturen, är fantastiska människor med stort engagemang och stort hjärta, så de är strålande partners för dessa event.

Vi kommer att lägga upp tips och inspiration efterhand på vår instagram @guldramsalong så glöm inte att kolla in där då och då och fortsätt att sprida guldstoff och inspiration !

Vart går intäkterna?

När vi (Yennenga) arbetar på plats i ett land som Burkina Faso, så är det så tydligt hur hela världen hänger ihop och hur våra levnadsmönster och vardagsval påverkar inte bara ditt närsamhälle utan också människor på andra sidan jorden. Både genom deras arbetsförhållanden och produktionen av produkter vi köper i väst, men också klimatförändringarna som drabbar så tydligt.

Överskottet från intäkterna på Guldram Salonger går dels till att hålla Guldram Salonger även på plats i Burkina, där de bjuder in intressanta talare som ska sprida inspiration, kunskap och empowerment för att var och en ska få kraft och kunskap att kunna påverka sitt eget liv och sin omgivning i hållbar riktning. Men utöver dessa event går pengarna till projekt och satsningar som är aktuella, som klassresan tex!

Så Guldram Salonger bidrar både akut på kort sikt och skapar strategier för långsiktiga lösningar.