Delta med din kompetens

Yennenga Progress viktigaste uppdrag är att matcha våra Yennenga Networkers idéer och verksamheter med rätt kompetens och nätverk. I mötet med någon inom samma bransch, med samma passion, skapas relationer och ett internationellt nätverk att bolla med, kontakter med företag som har rätt utrustning, och möjlighet att hitta investerare som förstår idén och dessutom kan ge den extra skjuts framåt! Genom matchning blir idéer och verksamheter mer än vi någonsin kunnat drömma om. Framgång handlar om möten, och vad vi tillsammans skapar i dessa möten. Signa upp med din kompetens och bli en del av en spännande utveckling!

Gå med Stäng

Stötta med pengar

Pengar är viktigt! Swisha ditt bidrag till 1239002437 eller sätt in på 90-konto 900243-7. På de olika projektsidorna kan du donera direkt utifrån de olika verksamheternas specifika behov av finansiering. Gåvor direkt till Yennenga Progress verksamhet i stort är också väldigt betydelsefullt, och fördelas då efter vad som ligger i pip-line eller har behov av extra kärlek just nu. Yennenga Progress innehar 90-konto vilket betyder att vi som organisation uppfyller högt ställda krav
och genomgår årliga kontroller utförda av Svensk Insamlingskontroll. Att vi har ett 90-konto är en bekräftelse på att insamlingen sköts på ett etiskt och ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet (minst 75 % av de totala intäkterna) utan oskäliga kostnader (högst 25 % av de totala intäkterna).  

Donera Stäng

Yennenga Restaurant

Mat är så mycket! Det är hälsa, försörjningsmöjlighet, samvaro och fest.

KOMPETENSER: 9 FINANSIERING: 80% GÅ MED GE PENGAR

Yennenga Restaurant

Var : Nakamtenga, Burkina Faso

Ansvarig : Patrice Compaoré

Syfte: Restaurangskolan startades som en del i Yennengas arbete för att öka de lokala ungdomarnas möjligheter att få arbete i byn och inte behöva flytta till städerna för att försöka hitta inkomster. Arbetsmöjligheter på landsbygden är en förutsättning för att minska migration till städerna.

Strategi och hållbarhet: När vi just startat utbildningen berättade vi om denna för en fransk restaurangägare i Ouagadougou . När han fick klart för sig att eleverna var bypojkar utan utbildning som inte kunde läsa och skriva sa han ”detta går inte – det är lika bra att ni avslutar utbildningen nu på en gång”. Vi lydde inte hans råd utan blev istället sporrade att visa att det ska vara möjligt.

Utbildningen har varit mycket praktiskt inriktad och omfattat alla områden man möter i restaurang, konferenseroch event samt rumsuthyrning. Eftersom ungdomarnas erfarenheter av en ordinär internationell restaurang var obefintlig innan utbildningen startades, så har det varit viktigt att bygga långsamt.

Resultat: De åtta ungdomarna som började utbildningen i januari 2014 är fortfarande kvar. De har tagit till sig utbildningen, utifrån sina förutsättningar, på ett föredömligt sätt. Vi känner nu att vi utan tvekan kan bjuda hit restaurangägaren i Ouagadougou på en lunch, som är lika vällagad och god som den på hans mycket populära restaurang i huvudstaden.

Under den fortsatta verksamheten har vi kunnat se elevernas fallenhet för de olika uppgifterna och de har utifrån denna, fått egna områden att ansvara för. Det handlar om ansvar för själva matlagningen, uppläggning, dukning, disk och tvätt, ekonomi och inköpsplanering samt inköp, städning, iordningställande av gästrummen och allmän renhållning. En annan viktig aktivitet i restaurangköket är bakning av matbröd och olika sorters kakor.

Kapacitet och kompetensutbyte: Utbildningen kunde förverkligas tack vare ekonomiskt stöd från Radiohjälpen. Det stödet avslutades i juni 2015 men verksamheten har kunnat fortsätta att drivas tack vare inkomster från kunder i restaurangen och uthyrning av gästrum.  Den lärare som anställdes under den finansierade delen av utbildningen, avslutade sitt uppdrag i samband med att projektet med Radiohjälpen tog slut. Efter det har verksamheten fortsatt att utvecklas tack vare olika besökare som bidragit med nya recept – och inte minst med beställningar!

Plan framåt: Tonvikten läggs nu på driften av ett företag och hur vi kan vidareutveckla restaurangen och konferensen för att få fler kunder och bokningar, så att verksamheten kan växa. Grundidén är att en väl fungerande restaurang- och rumsuthyrningsverksamhet, ska kunna ge ett väsentligt ekonomiskt bidrag till den gemensamma ekonomin på Yennenga Center. Under våren 2017 startar vi ett nytt samarbete med Toftaholm Herrgård. Så fulla av inspiration och arbetsglädje bygger vi vidare på verksamheten och du är hjärtligt välkommen att boka in din nästa långweekend eller varför inte ledningsgruppsdagar på Yennenga Center i Nakamtenga, Burkina Faso!

STORY

Mat är så mycket! Det är samvaro, gemenskap, energi, hälsa och fest. Det är en fröjd att prata med människor som arbetar med mat och som ser potentialen och bredden långt bortom att bara mätta magen.

Vi ville utveckla ett koncept med start i en restaurangskola i ett område där unga människor ser väldigt små möjligheter att utvecklas och få ett arbete. Vi började med ett pilotprojekt  i en liten by i ett av världens absolut fattigaste länder, Burkina Faso, där den offentliga sektorn är försvinnande liten men kreativiteten är desto större, viljan finns och idéer sprudlar. Målet är att lägga grunden för företagande och idéer runt mat.

Vi är i Sverige lyckligt lottade att ha en rad mycket framstående entreprenörer inom mat och restaurant, ekologiskt och närodlat. Detta vill vi ta tillvara i detta pilotprojekt. För samhällets utveckling och för effektiv fattigdomsbekämpning är vi övertygade om vikten av att satsa stort på yrkesutbildning.

Ungdomarna i Nakamtenga med omnejd, har ett stort intresse för att utbilda sig och hitta en sysselsättning som kan ge en inkomst. De har av ekonomiska skäl inte haft möjlighet till högre utbildning. De flesta har inte ens haft möjlighet att fullfölja hela grundskolan. Det finns inte heller några yrkesskolor inom rimligt avstånd. Under flera år har ungdomarna diskuterat och planerat tänkbara möjligheter som skulle kunna leda till en försörjning. Enigheten om behovet av utbildning är total och restaurangskolan har nu varit med och svarat mot det behovet!

Roligt att du vill bli en Yennenga Networker, en till hjälte som bidar till en bättre värld! Berätta lite kort om dig själv så hör vi av oss.
Varmt tack!
Roligt att du känner till en potentiell Yennenga Networker! Berätta lite kort om den här personen så hör vi av oss.
Varmt tack!