Delta med din kompetens

Yennenga Progress viktigaste uppdrag är att matcha våra Yennenga Networkers idéer och verksamheter med rätt kompetens och nätverk. I mötet med någon inom samma bransch, med samma passion, skapas relationer och ett internationellt nätverk att bolla med, kontakter med företag som har rätt utrustning, och möjlighet att hitta investerare som förstår idén och dessutom kan ge den extra skjuts framåt! Genom matchning blir idéer och verksamheter mer än vi någonsin kunnat drömma om. Framgång handlar om möten, och vad vi tillsammans skapar i dessa möten. Signa upp med din kompetens och bli en del av en spännande utveckling!

Gå med Stäng
example_page

Stötta med pengar

Pengar är viktigt! På de olika projektsidorna kan du donera direkt utifrån de olika verksamheternas specifika behov av finansiering. Gåvor direkt till Yennenga Progress verksamhet i stort är också väldigt betydelsefullt, och fördelas då efter vad som ligger i pip-line eller har behov av extra kärlek just nu. Yennenga Progress innehar 90-konto vilket betyder att vi som organisation uppfyller högt ställda krav 
och genomgår årliga kontroller utförda av Svensk Insamlingskontroll. Att vi har ett 90-konto är en bekräftelse på att insamlingen sköts på ett etiskt och ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet (minst 75 % av de totala intäkterna) utan oskäliga kostnader (högst 25 % av de totala intäkterna).  

Donera Stäng
logo

Restaurangkockar

Restaurangskola

Mat är så mycket! Det är hälsa, försörjningsmöjlighet, samvaro och fest.

KOMPETENSER: 3 FINANSIERING: 80% GÅ MED GE PENGAR
Salam tränar moré

Nytt verksamhetsår i Restaurangskolan…

14 oktober, 2014

I april pratade jag med en restaurangägare i Ouagadougou, en fransman som drivit restaurangverksamhet i Ouaga i 20 år. Jag berättade för honom att vi håller på att utbilda unga killar i Nakamtenga för att de ska kunna driva restaurangverksamhet.

- Våra killar är unga, taggade och ambitiösa – men de flesta av dem kan varken läsa eller skriva.  Han tittade på mig lite medlidsamt och sa – Glöm projektet, det kommer aldrig att gå. Ska dom kunna klara kundkontakter och beställningar så måste de ju kunna skriva, annars blir det ju bara en soppa av allt.  Det är lika bra att ge upp eller hitta andra elever mer mer skolbakgrund.

Hans råd hade inte den effekt han trodde – vi ska minsann visa att det ska gå även om utbildningsnivån är lite knapp! Det är ju Yennengas vision att hjälpa dem som inte haft chansen att få en utbildning. Och det gäller killarna lokalt i byn. Nu när terminen startade förra veckan så kör vi nu en intensiv kurs i alfabetisering. Två timmar varje dag 5 dagar veckan, tills alla ska kunna åtminstone hjälpligt skriva, läsa  och räkna.

Jag tror på att vi ska lyckas. Tänkte jag skulle bjuda in den franske restauaratören någon gång framåt våren och visa vilken klass vi har på vår restaurang i Nakamtenga

 

Restauranggänget

Snart är första terminen avklarad…

16 maj, 2014

Det är med glädje som vi varje dag sätter oss till bords för att se vad våra kökskillar har hittat på . Kan det vara lammragu med ingnam (jams), eller kanske köttbullar med potatismos med bisapsylt i ställer för lingon. Eller kanske grillspett med oxfilé och pommes frittes eller varför inte spagetti bolognaise? Det är inte utan att man känner sig ganska privilegierad.

Idag hade vi också en repetition av vårens lektioner i samhällskunskap. Vad är kommunalfullmäktige och parlamentet? Vad är det att vara en medborgare i ett land i utveckling? Spännande frågor som berör.  I början av juni är den första teminen slut och våra killar får göra andra saker under sommaren.

Liter deciliter

Vilka mått är ”norm” där du är?

24 april, 2014

Alla mäter hirs, ris, bönor, torkade blad och allt annat man kan hälla upp i en bunke. En tin. Alla har samma bunkmått. Fungerar utmärkt på marknaden. – Hur gör vi då i ett kök där vi ska mäta vätskor och laga mat efter recept? Kan man då inte gissa sig fram och bara hälla i en skvätt?

- Ja man ser, säger en elev.

- Nej nej, säger en annan, som redan anar dagens experiment med kärl i olika storlek och diametrar som står framför dem. Det är svårare än man kan tro.

Det blev väldigt mycket mätande och total koncentration. Hur många dl går det på en liter?

Titta, det går exakt 10 dl på en liter då man fyller ända upp, konstaterar eleverna i Yennenga Restaurangskola.

C skjortor 1 3150

Samarbete mellan verksamheterna

21 april, 2014

Ju längre in i Yennenga Progress verksamheter hen kommer, desto tydligare blir det att det inte finns några vattentäta skiljelinjer varken mellan verksamheterna inom ett temaområde eller mellan dessa temaområden. Verksamheterna och personerna i verksamheterna samarbetar och bidrar in i varandras verksamheter med sina specifika kompetensområden. Klicka över till sidan för textilskolan och läs om hur textilskolan syr upp kockskjortorna till restaurangskolan, och att restaurangskolan lagar mat till textileleverna!C mat

 

 

 

Patrice Compaoré

Guldgrävaren som vill bli kock

12 februari, 2014

Patrice Compaoré kom härom dagen och frågade om han kunde få börja restaurang-utbildningen.   Varför då – Jag vill lära mig ett yrke som jag kan leva på och kan trivas med.  Jag har inte gått så många år i skolan, bara fyra år, men jag kan läsa och skriva.  Jag har arbetat 7 år som mekaniker på en liten gatuverkstad i Ouagadougo och reparerat mopeder.  Sedan skickade min onkel mig till en guldgruva för att gräva guld.

I två år har jag varje natt från klockan 21 på kvällen till 6 på morgon grävt mig ner i marken för att försöka hitta guld. Hålen har en diameter på ungefär 1,2 meter och kan bli mer än 20 meter djupa.  Under natten då jag hugger grus och hissar upp i hinkar fick jag inte komma upp. Lite mat och vatten skickades ner så att jag skulle kunna orka gräva och hacka.  Efter två år har jag ingenting.  Jag har inte lyckats tjäna några pengar för att kunna köpa en moped som jag så gärna ville ha.  Nu i januari lämnade jag guldgrävandet  och kom hem till Nakamtenga då jag hörde att ungdomarna i byn fick yrkesutbildning.

Patrice fick helgen på sig att fundera om han verkligen villa engagera sig i den restaurangutbildning som har börjats i samarbete med Yennenga Progress. På måndagsmorgonen kom han först av alla och deklarerade att han är beredd att satsa på denna utbildning.

Paillotte

Snart är restaurangskolan i gång….

24 oktober, 2013

Sedan i våras har det jobbats för att göra i ordning befintliga byggnader så att de ska fungera bra för restaurangskolans verksamhet .  Kök och servering har fått en genomgående förnyelse, liksom matsal /utbildningslokal, servering och pailloter (öppna bungalows för servering).

Om några dagar kommer en container från Sverige med kompletterande utrustning till kök och restaurang.

Asseta Zango har anställts som ansvarig ledare och lärare i verksamheten. Hon är redan på plats och planerar inför rekrytering av elever till utbildningen.

Vi ser med spänning fram emot denna verksamhet som är en del i Yennenga Progress utbildningsverksamhet och hjälp till ungdomar att får utbildning som det går att leva på.  Radiohjälpen är huvudfinansiär i projektet.

The first step of the Restaurant Project

9 april, 2012

Paillotte-vid-dammen

The  Nakamtenga Centre is situated very close to one of the National Roads of  Burkina Faso. Some 150 km north east of Nakamtenga a mining industry is growing very fast. Big trucks and all sorts of vehicles are passing constantly day and night.  How could this circulation be used in a positive way for the Nakamtenga Centre?

Sustainability is what we are looking for to make the Centre long lasting and less and less dependent of foreign support.  Can this passing of vehicles be used for that purpose?  Of course.  In the Burkina Faso heat there is always need of good resting places where people can stop, have a drink or something to eat.  If the centre can provide such a facility, the profit could be injected in the developing and running the Centre.

There is already and embryo for an attracting resting place. What is needed is to put an existing restaurant in order, restore the open huts where people can sit in the breeze and sip their soft drinks or cold beer.

The plans are already developing around the restaurant, where young boys and girls from the neighbourhood can be trained in cooking and other services needed in and around a restaurant.  An inventory is already done in the existing premises and it is clear that this project can be realized within a reasonable budget.

The Centre need support from Yennenga Networkers to come with good ideas about how to create and develop our Nakamtenga Resort, but also to support with money for the investments needed. This is a challenge for us all!

Roligt att du vill bli en Yennenga Networker, en till hjälte som bidar till en bättre värld! Berätta lite kort om dig själv så hör vi av oss.
Varmt tack!
Roligt att du känner till en potentiell Yennenga Networker! Berätta lite kort om den här personen så hör vi av oss.
Varmt tack!