Amanda och Prinsessuppdraget

Nu är det dags! Snart ges vår bok med legenden om Prinsessan Yennenga ut hos Tukan förlag och den kommer under året att ges ut i Max Burgers barnmenyer! Så alla ni som undrar varför vi tagit namn efter Yennenga behöver inte undra mer! Vi kommer efterhand att lägga upp olika smakprov och tankar runt boken, så höll ögonen öppna! Illustratör Louise Sassene Lundkvist har bidragit till att skapa denna magi!

Med boken vill vi skicka med följande hälsning:

Denna bok tillägnas våra viljestarka barn med önskan att ge dem ett samhälle som ger dem förutsättningar att göra sina egna livsval.

Vi vill också tillägna denna bok alla de starka ”Yenneng:or” vi mött genom livet, och som varit och är våra förebilder.

Yennenga var bråkig, eller det tyckte i alla fall de vuxna som trodde sig veta vad som var bäst. Många prinsessor genom tiderna och i olika berättelser har varit rätt ”bråkiga” och modiga – inte alls följt alla regler utan följt sitt hjärta och gått sin egen väg.

Yennenga symboliserar mycket som är av vikt än idag i Västafrika, men också här och i världen. Yennenga överskred könsrollerna, gavs tillåtelse att få utveckla sin inneboende talang och hade stor betydelse för sitt rikes säkerhet och utveckling. Yennenga var modig, viljestark och vågade ta hjälp av andra för att lyckas. Yennenga gjorde sådant som flickor på den tiden inte brukat göra, hon utvecklade sin inneboende talang och hade på så vis stor betydelse för sitt rikes framtid. Hon pratade och lyssnade på vad alla hade att säga och hon visade beslutsamhet och handlingskraft i sitt liv. Yennenga accepterade inte blint regler och överheter utan valde att följa sitt hjärta.

Och som i alla sagor lyckades Yennenga förverkliga sin dröm. Hon blev en förebild för oss alla. Idag betraktas hon som Mossirikets moder och det går att hitta många statyer och minnesmärken över henne i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Det går att dra många paralleller mellan prinsessan Yennenga och andra hjältinnor i olika kulturer, så som Jeanne D’Arc och Athena.

Så vad är ditt uppdrag och vilka kan du ta hjälp av för att uppnå dina mål? Vad skulle hända om alla världens prinsessor och prinsar inte blev tillsagda att ”passa in”, utan fick utveckla sina egna olika superkrafter precis som de var? Utan att få höra att så gör inte små prinsessor och så får prinsar inte göra. Vad tror du skulle hända om världens ledare vågade ha alla dessa hjältar och hjältinnor som rådgivare, precis som Kung Nedegea till slut gjorde?

Lev väl!

Stina Berge författare och Louise Lindquist Sassene illustratör