Årets tyg. Les motifs des pagnes dévoilés —Bild upphämtad från Queen MAFAs hemsida

Utmaningar för säkerhet och hälsa – vilka strategier har vi?

Varje januari väntar vi med spänning på årets tema och mönster inför 8 mars. I Sverige möter jag många som inte ens vet vad 8 mars är! I Burkina Faso är det till och med en helgdag som i god tid får ett specialtryckt tyg, för att alla, och då menar jag ALLA, män och kvinnor, ska hinna sy upp årets outfit.

Temat för 2022 är « Utmaningar för säkerhet och hälsa – vilka strategier har vi ? » Som du märker mycket aktuellt och inga floskler utan högst relevant pågående samtal.

I Burkina Faso har vi utmaningar med säkerheten både vad gäller attackerna från Jihadister och andra i våra gränsområden och den försiktigt positiva hållningen inför militärens övertagande av den politiska makten i landet. När temat bestämdes visste ju världen ännu inte att Putin dessutom skulle hota med kärnvapen.

I Burkina Faso har vi stora hälsomässiga utmaningar för kvinnors hälsa, både covid som begränsat allas liv de senaste åren, och de hälsoutmaningar som kvinnor ständigt ställs inför. Men den här månaden tänker vi fokusera på utmaningarna som kopplar till en av de mest förekommande frågeställningarna runt kvinnohälsa, nämligen menstruation! Därför vill jag börja med dessa två fakta:

Andel av befolkningen som har tillgång till rent vatten 47,2 procent (2020)

Andel av befolkningen som har tillgång till toaletter 21,7 procent (2020)

Av världens befolkning är ungefär i fjärdedel av kvinnorna i reproduktiv ålder. De flesta av dessa blöder varje månad i 35-40 år. Dock beräknas 500 miljoner kvinnor och flickor leva i mens-fattigdom. Mensfattigdom beskrivs som:

Bristande tillgång till information och kunskap

  • Bristande tillgång till (bra) produkter som de har råd med.
  • Bristande tillgång till tvål och vatten
  • Bristande tillgång till integritet (toaletter och lämpliga platser att byta skydd och tvätta sig.)
  • Bristande möjlighet att hantera mensvärk
  • Utbredd tystnadskultur, tabun och missuppfattningar, i kombination med ett patriarkalt och diskriminerande samhälle.

Så denna månad kommer våra sociala medier och dessa nyhetsinlägg ägnas åt att prata mens i världen och i Burkina Faso, och hur vi arbetar för att komma åt frågan om mensfattigdom.

Mens är en fråga om säkerhet och hälsa.