Välkommen tillbaka Asseta!

Efter corona-åren så gick både de producerande enheterna och restaurang- och konferensanläggningen ner på sparlåga. Det som varit en viktig del i att bygga ekonomisk hållbarhet för att finansiera välfärdsfunktionerna som utbildning, hälsa och infrastruktur, svajade till. Nu börjar marknaden komma igång igen och det är dags att kavla upp ärmarna! Asseta is the person!

Det putsas och fejas. Det kokas marmelad och saft. Ingefärsjuice hälls på flaskor. Snacks fyller burkarna. Menyerna uppdateras. Det pågår reparationer och planeras för upprustning för att hitta bättre hållbarhet mot termiter, regn och damm. Planer går varma för musikevent, konferenser, boule-turneringar och söndagar med grillad fisk!

Redan i slutet av 90-talet arbetade Asseta Zango tillsammans med Eva Karlsson, en av medgrundarna till Yennenga Progress. De startade då på uppdrag av en organisation, en flickskola för unga kvinnor som hoppat av skolan, i utkanten av huvudstaden Ouagadougou. Det var en yrkesförberedande utbildning med fokus på restaurang, service och textil.

Några år senare, i början på 2000-talet jobbade de ihop igen, nu med en annan yrkesskola och konferenscenter också i Ouagadougou.

2013 -2016 anlitades sedan Asseta att driva Yennengas restaurangskolan i Nakamtenga, med stöd från Radiohjälpen. Detta resulterade i ett gäng fantastiskt duktiga killar som sedan dess varit ansvariga för att driva restaurangen. Genom åren har vi haft stöd från Toftaholm Herrgård samt Anna Lallerstedt med familj för att utveckla, skapa grönska och matfröjd.

Så kom några tuffa år, och uppförsbacken behövde planas ut lite. Så under en brainstorming för nästa steg var det någon som helt plötsligt sa: Asseta! Och självklart! Sagt och gjort kom hon ut till byn, diskuterade frågan och en vecka senare hade hon flyttat in i det vita lilla gästhuset bredvid restaurangen!

Bra personer, Yennengas, kommer alltid tillbaka, förr eller senare! Stämningen är hög och energin sprudlar igen! Asseta har på sin agenda att leda verksamheterna både på restaurang och textilateljén.

På textilateljen följer hon upp kvalitet och produktutveckling, som stöds av MIKAS samt ser till att personalen får den fortbildning de behöver. På restaurangen likaså: fortbilda, planera för att kunna ta emot fler konferenser och event, utveckla menyn utifrån våra hållbarhetskriterier av närproducerat, ekologisk, uppmuntra lokalt entreprenörskap och produktion, försäljning, samt kulturella aktiviteter av musik och uppträdanden. Så boka in och kom och bo i våra fina gästhus och njut av livet i byn !

Det är ett kärt återseende av en starkt Yennenga. Välkommen tillbaka Asseta!