Hur kan vi sprida goda idéer – och mindre skräp?

Att det blir genomslagskraft när elever går ut och pratar om nyvunnen kunskap och inspirerar till förändring det är väl allmänt känt! Men det är ändå magiskt roligt att höra om det varje gång det hänt! Vi hade egentligen en annan plan för Iterios julklapp men detta var helt oemotståndligt! Läs om elevernas insats!

I Burkina Faso är det kutym på skolorna att ha skräp-plockar-dagar. Det är liksom steg ett (1) i miljösatsning, ungefär som källsortering i Sverige är ett minimum för de flesta om de tänker miljösatsning. För några veckor sedan arrangerades detta på Yennengas skola, (läs mer om den här) och någon vecka efter det var det dags för medvetandegörande-marschen! Denna arrangerades som en del av det program vi deltar i via World Childrens Price, manifestationen och vandringen Jorden Runt, som görs av barn över hela jorden.

Barnen hade gjort plakat och gick runt och berättade om saker de tyckte var viktigt, för alla de stötte på. De hade pratat om varför det var viktigt att hålla rent och inte slänga skräp i naturen, de hade pratat om barns rättigheter och framför allt om flickors rättigheter. De hade gått till byns marknadsplats, de hade sökt upp byäldstarna, och de hade gått till polisposteringen som ligger i utkanten av byn och där det också vuxit fram en marknadsplats för att ta tillvara alla potentiella kunder i bussar och andra fordon som stoppas där!

Kvinnorna på marknaden hade lyssnat uppmärksamt och frågat hur de skulle gå till väga för att få tag på papperskorgar till sin marknadsplats. Eleverna kom stolta tillbaka till skolan och berättade om vad de uppnått! Nya papperskorgar beställdes på Yennengas svetsateljé tack vare den lucka i julklappskalendern som Iterio sponsrade med två nya papperskorgar. Veckan efter tågade eleverna tillbaka och överlämnade stolt över de två blå fina tunnorna. Nu ska det bli ordning, fint och prydligt! Och världen har tagit ett litet steg till för en hållbar värld!