Varför en grind och ett lagat staket kan vara framtiden

Barnen är vår framtid, så dem vill vi skydda, och grönskan är förutsättningarna för liv, så vi vill hålla getter och andra frigående djur ute så att våra träd och växter hinner växa sig starka och livskraftiga. En grind in till skolgården, och ett lagat staket, kan tyckas simplet, men ibland är lösningarna mitt framför ögonen. Vi är väl medvetna om olika tech, och fokus på olika häftiga innovationer, men för den delen går det inte att hoppa över det mest grundläggande av liv.

För många år sedan fick vi en bitsk kommentar på ett Facebook-inlägg, där vi tackat ett företag (SJR) för att de finansierat byggnaden av muren runt förskolan i Nakamtenga. Kommentaren var en lång harang om att världen inte behöver fler murar utan snarare broar. Personen som skrev detta förstod nog inte att vi så klart i bildlig bemärkelse helt och hållet håller med, men i bokstavlig bemärkelse har vi inga vattendrag att göra några broar över i Nakamtenga, och vi har massor av bra anledningar till murar!

Nu i julas var ny grind och lagat staket på grundskolan högt på vår önskelista.

Så här kommer två viktiga anledningar till varför vi önskar oss detta:

  1. Av säkerhetsskäl för barnen är det viktigt att skolorna är inhägnade. För de allra minsta (förskolan) främst för att inte barnen själva ska springa bort/leka för långt bort, så att det blir svårt för lärarna att hålla uppsikt över dem. För de äldre barnen samma sak, men också det faktum att fordon som passerar kan vara farligt. Inhägnade gör det tydligt för både barnen och förpasserande vad som är skyddad zon.
  2. För att hålla betande djur ute. I ett land som Burkina Faso har många familjer fortfarande några djur, främst getter, får och åsnor. Eftersom klimatförändringar och kärva livsförhållanden gör det svårt för familjerna att odla så mycket som de själva behöver, vill de inte hägna in sina djur, eftersom detta skulle medföra att de också behöver odla för sina djur. De lösgående djuren gör i sin tur att det är i princip hopplöst att försöka plantera träd och andra växter på skolgårdarna. Med inhägnad skolgård kan vi skapa en grön skolgård!

En av punkterna på Yennengas önske-julkalender i julas var, en länge efterlängtad, grind till grundskolan och att laga staketet på de ställen där getterna bökat sig under. Det var Thomas Hjelm som gav denna julklapp och fick sitt namn på grinden. <3