Hållbarhetspolicy

Yennenga Progress arbetar med hållbarhet utifrån ett holistiskt tankesätt, där FNs Globala mål för hållbarhet blir konkretiserade i byn Nakamtenga i Burkina Faso. Detta innebär att vi utifrån varje mål och delmål agerar utifrån hur vi kan uppnå målet långsiktigt ur byns perspektiv. För varje nysatsning strävar vi efter att utifrån hållbarhetsperspektiv göra rätt från början. De verksamheter där det redan finns lösningar som inte är optimala, försöker vi i den mån och takt det är möjligt att ”göra om och göra rätt”.

Antagen: 17 februari 2022

Ansvarig: Yennenga Progress Styrelse i Sverige samt Burkina Faso

Inledning

Yennenga Progress arbetar med hållbarhet utifrån ett holistiskt tankesätt, där vi översatt samtliga FNs Globala mål för hållbarhet konkretiserade i byn Nakamtenga i Burkina Faso. Detta innebär att vi utifrån varje mål och delmål agerar utifrån hur vi kan uppnå målet långsiktigt ur byns perspektiv. Hållbarhet genomsyrar därmed samtliga verksamhetsgrenar. För varje nysatsning strävar vi efter att utifrån hållbarhetsperspektiv göra rätt från början. De verksamheter där det redan finns lösningar som inte är optimala, försöker vi i den mån och takt det är möjligt att ”göra om och göra rätt”.

Vi utgår från de tre hållbarhetsområdena; social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet. Övriga policydokument ingår också som delar av denna hållbarhetspolicy.

Lagkrav

Både Yennenga Progress miljöarbete i Sverige och i Burkina Faso följer aktuell miljölagstiftning och verkar aktivt för att göra så små klimatavtryck som möjligt. Vad gäller miljölagstiftningen i Burkina Faso, finns upprättade lagar och regleringar kopplat till miljöfrågor på nationell nivå. Däremot finns inte alltid informationen tillgänglig för allmänheten och inte heller möjligheter att följa lagar och regleringar pga. bristande infrastruktur, såsom exempelvis möjlighet till hantering av farligt avfall, återvinningsstationer etc. Organisationen följer därför lagar och regleringar i den mån det går. Vi försöker också lösa frågan då de statliga strukturerna brister.

Tre hållbarhetsaspekter

Yennengas uppdrag är att bidra till att skapa en hållbar framtid, genom sitt koncept för demokratiska välfärdssamhällen i mikroformat. Arbetet startade i Burkina Faso för 20 år sedan. I byn Nakamtenga byggs verksamheten runt ett holistiskt tänkande där grundläggande mänskliga behov och drivkrafter i alla livets skeden organiseras vad gäller utbildning, hälsa och infrastruktur/entreprenörskap. Vi formulerar och utför vårt arbete så att andra byar och samhällen ska kunna ta del av metodologin och skapa sina egna välfärdssamhällen. Yennengas vision är en hållbar värld och då måste vi inkludera både social, miljömässig samt ekonomisk hållbarhet. Lösningarna måste vara radikalt anpassade för att stoppa klimatförändringarna och att återskapa en ”vild” natur med möjlighet till biologisk mångfald. Hållbarhet definieras som beskrivs nedan utifrån socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvar.

Socialt ansvar

Vi är övertygade om att om människor har sina grundläggande mänskliga behov täckta vad gäller livslångt lärande, hälsa i ett brett perspektiv och infrastruktur i form av tillgång till rent vatten, matsäkerhet, trygga hem etc, minskar risken för extremism och konflikter, och ökar sannolikheten till demokratisk utveckling med respekt för de mänskliga rättigheterna.

För detta krävs en systematisk struktur för arbetet, men också ett förtroende för denna samhällsstruktur och de lokala beslutsfattarna. Demokratiska processer, medbestämmande och iterativa arbetsmetoder är förutsättningen för att lyckas.

Om normer, uppfostran och yttre faktorer begränsar möjlighet till demokrati, transparens och jämställdhet, måste vi skapa strukturer, organisation och rutiner som gör det lättare att stå upp för det som är rätt.

Vi lägger stor tid och kraft på att skapa just dessa strukturer och rutiner som ska underlätta att motverka tystnadskulturen, missbruk av makt, och istället stärka den inneboende kraft som finns i frihet, ekonomiskt oberoende, kunskap och öppen kommunikation. Vi har ett antal dokument som tydliggör våra rutiner samt en uppförandekod. Dessa dokument kompletteras med nya då vi upptäcker områden som behöver tydliggöras för att undvika konflikt eller/och missbruk av makt.

Yennenga Progress fokus är att bidra till långsiktig hållbarhet genom demokratiska strukturer, socialt deltagande samt arbete med jämställdhet och mänskliga rättigheter. Både som kurser i programmet för både anställda och elever men också med konkreta åtgärder i verksamheten.

Miljöansvar

Yennenga Progress Burkina Faso arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan genom att fokusera på områden som:

  • Öka andelen solenergi. Det är hållbart då det både är en förnyelsebar energikälla, och är hållbart verksamhetsmässigt då den statliga elen i Burkina Faso är bristfällig och stängs av under perioder. Detta påverkar negativt inte minst sjukvården men också övriga verksamheter.
  • Kontinuerlig energibesparing. Vi ser över vad som drar energi och hur det kan begränsas
  • Eget djupborrat vatten. Det är hållbart ur aspekten att vi kan mäta att det är rent och därmed kan undvika de kemikalier som används för att rena vattnet som går ut i det statliga systemet. Det är också hållbart verksamhetsmässigt eftersom även det statliga vattnet stängs av och regleras statligt. Med eget vatten kan vi säkerställa kontinuerlig tillgång till rent vatten för samtliga verksamheter och befolkningen i området.
  • Sophantering. Genom att avlägsna plast och sopor från naturen på centret och dess omnejd, sortera det, återvinna och återanvända det som går, lämna in det som går till uppköpare, samt bränna resten upprätthåller vi en sophantering. Vi har byggt en incinerator (förbränningsugn) som tar bort det värsta av de farliga rökgaserna som uppstår vid förbränningen.

Yennenga Progress Burkina Faso arbetar aktivt med att bidra till återuppbyggande åtgärder för att kompensera redan negativa effekter på miljön:

  • Småskalig ekologisk odling på vår experimentfarm. Genom småskaligt jordbruk med en bredd av produkter skapar vi matsäkerhet genom att lokalt kunna förse verksamheten med livsmedel, även då pandemier eller konflikter försvårar transporter. Att stärka lokalproduktion skapar också social hållbarhet eftersom det ger försörjnings- möjligheter och minskar miljöbelastande transporter. Genom att satsa på naturliga metoder som bygger upp marken och stärker det biologiska samspelet vill vi ge mod och kraft att undvika både kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel. De sistnämnda är både dyra för lokala bönder, ger snabb men kortsiktigt resultat eftersom de inte ger den uppbyggnad av jorden som gör att jordbruket blir långsiktigt hållbart. I stället skapar det ett beroende, eftersom effekten direkt försvinner när du
  • slutar använda produkten. Ett hållbart jordbruk med fokus på biologisk mångfald hoppas vi stärker fler jordbrukare i området och därmed bidrar till att också öka matsäkerhet.
  • Trädplantering. Vi odlar i vår plantskola varje år mer än tusen träd. I ett land som Burkina Faso, och många andra länder är det av allra högsta vikt att plantera träd.
  • Tillverkning av gasspisar. Vi säljer subventionerat gasspisar för att uppmuntra befolkningen att inte hugga ner/använda trä för matlagning.
  • Ta bort eukalyptusträden: De planterades för 35 år sedan. Under en period var just eukalyptusträd populära biståndsinsatser i trädplanteringen, då de skulle ha avstötande effekt på insekter och minska malaria. Det finns hela skogar av dessa träd runt om på den afrikanska kontinenten. I vårt område finns några dungar kvar. Forskning visade dock att Eukalyptus inte är ett helt bra val. Myggorna minskade ett tag, men inte för att eukalyptus stöter bort dem utan för att de för deras höga vattenbehov minskade fuktiga ställen där myggorna kan föröka sig. Rotsystemen är djupa och dricker enorma mängder vatten som dränerar marken, och gör att annat i deras närhet inte klarar sig speciellt bra. I stället för att skapa grönska bidrar de istället till jorderosion. Dessutom är träet ett lätt trä som används mest till byggställningar och annat som inte behöver vara beständigt. Vi tar nu ner dem och ersätter dem med nyttigare träd som hör hemma i denna miljö, som ger frukt, skugga och andra fördelar.
  • Ökad andel vegetarisk kost på vår restaurang för att uppmuntra till bättre balans vad gäller hälsa och miljö.
  • Informationsarbete och utbildningar. Med fokus på kunskap och ledarskap om miljö och hållbarhet, kan vi få stöd för våra olika satsningar, både de som behöver göras för att minska vår andel skadliga avtryck och de vi kan göra för att bidra positivt. Ökad kunskap och fler samtal om hållbarhet, gör också att fler förslag och möjligheter kommer upp till ytan som vi kan testa, fler lösningar för att tillsammans skapa en mer hållbar.

Yennenga Progress Sverige, står till största del av kontorsarbete. Hyresvärden har högt miljöengagemang och ökar ständigt sina egna åtgärder för att minska sina avtryck. Utbytet på arbetsplatser ger därför inspiration och öppnar dörrar för ökad medvetenhet och kunskap.

Ekonomiskt ansvar

För att driva verksamheterna behövs både kompetens, pengar och utrustning. I välfärdssamhällen som Sverige är de flesta samhällsfunktionerna finansierade med skattemedel. I länder som till exempel Burkina Faso måste vi däremot hitta andra lösningar för att tillgodose grundläggande mänskliga rättigheter, tills det finns ett heltäckande, fungerande statligt system för detta. Ett mål med Yennenga-konceptet är att skapa en struktur för lokal finansiering genom att satsa på entreprenörskap och starta lokala verksamheter som säljer tjänster och produkter. I Nakamtenga i Burkina Faso ökar varje år den andel av välfärden som är finanseriad via dessa lokala medel. Det finns dock stora investeringar kvar att genomföra för sjukvård, utbildning och infrastruktur, och dessa investeringar kräver donationer utifrån. Donationerna kommer främst från privatpersoner, företag och stiftelser i Sverige.

Tack vare vårt stora nätverk av kompetenta personer som bidrar med sin tid och sina kontakter, kan Yennenga driva ett stort antal verksamheter med minimal administration och omsättning.

Avslutning

Alla medarbetare och samarbetspartners är delaktiga i att upprätthålla, fördjupa och vidareutveckla Yennenga Progress hållbarhetsarbete. Organisationen har som målsättning att fortsätta utvecklas inom sitt område genom att ta del av utbildningar och välja samarbetspartners och medarbetare som besitter miljökompetenser.

Generalsekreteraren för Yennenga Progress samt den lokala platschefen i Burkina Faso ansvarar tillsammans med den av organisationen utsedda miljöansvariga, för att denna HållbarhetsPolicy sätts i mål och handling. Information om HållbarhetsPolicyn ges genom Yennengas ledning eller via organisationens hemsida.