Hur legenderna säger något om ett folk

Berättelser är viktiga för att sätta ord på drömmar och rädslor, förmedla hopp och öppna till kunskap och kraft. Och underhålla så klart! Inbjudan att läsa legenden om Yennenga på Tranströmerbiblioteket, få prata, fika och pyssla med barn och föräldrar var fantastisk! Flera barn kände redan igen Yennenga från de 90 000 ex. av boken som också förmedlats via Max Burgers barnmeny. Visst var det så att vägen till hjärtat går via magen? Vad säger egentligen legenderna och hur påverkar de oss idag?

Bibliotekarie Matilda Wallin hade ordnat med (ekologiskt så klart) fika, lera och färg för pysslet och vi fick sätta oss på scenen i detta fantastiska bibliotek. Illustratör Louise Lindquist Sassenes magiska bilder visades på storskärmen bakom mig. Sagolikt helt enkelt!

Yennengas kungafamilj, lämnar efter sig en lång rad av legender som alla säger oss något viktigt.

Det finns en teaterpjäs som spelas varje fredag morgon år ut och år in, i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Skådespelarna spelar så att säga "sig själva" från en svunnen tid. Kort är kontentan av pjäsen att krig inte tjänar något till men det viktigaste är att vara närvarande för sitt folk och bygga fred och utveckling på plats. Under min uppväxt och sedemera vuxna liv i Burkina har det varit krig i många av de omkringliggande länderna. Nu har dessutom Jihadisterna gjort attacker in i Burkina i åratal och skapat sorg och rädsla. Men vedergällningen har aldrig kommit igång, de har inte lyckats nämnvärt med någon lokal rekrytering och de religösa grupperna och folkslagen fortsätter att stödja varandra. Historien hålls levande: det är viktigast att finnas på plats och bygga fred och utveckling.

Det samma gäller berättelsen om Prinsessan Yennenga. Det känns fantastiskt att äntligen ha fått skriva en bok om henne, vars namn vår organisation bär. Boken lyfter hur Yennenga utmanar normer och världen omkring sig, men också tankarna om hur vi alla kan spela en roll i förändringen till en bättre värld.

  • Yennenga har talang och gott hjärta.
  • Yennenga står för nytänkande och civilkurage.
  • Yennenga utmanar begränsande normer.
  • Yennenga ber om hjälp för att lyckas.
  • Yennenga är en god förebild och lyfter andras potential.

Det enorma mod det kräver att stå upp för kärlek och hållbara val, är svårt att hålla fast vid när det medför hot, våld och stora uppoffringar. Men den rad av kungligheter som Yennenga kommer från, uppvisar just detta, och vi vill som organisation och som människor finnas på plats och bygga fred och utveckling.