Mensfest!

I Nakamtenga har det nu blivit tradition att hålla en årlig mensfest! Dit bjuds alla flickor in som går i motsvarande femman, sexan och sjuan. Några tjejer från nian är med som medarrangörer.

Festen hålls på den stora takterrassen. De vuxna som är med arbetar på olika funktioner i byn. Lärare, förskollärare, undersköterska, barnmorska, kurator. Alla vuxna inklusive tjejerna från nian, introducerar med att berätta hur det var när de själva fick mens och berättar om vad mens är och varför, visar olika mensskydd, etc. Detta öppnar upp för tjejernas egna frågor, eventuell oro, men också massa nyfikenhet och fniss!

Gänget äter en härlig lunch tillsammans, pratar i smågrupper, och sedan är det dans och fest. Alla får redan i början av festen likadana t-shirts, och sedan en ”goodie-bag” med en necessär med två par trosor och mensskydd.

Alla har inte trosor, så mensskydden blir svåra att använda om de inte också får trosor. På bilderna ser ni instruktion på hur de ska göra med traditionellt mensskydd med tyger, om de inte har trosor. Ni ser också tampongtricket, bindor och menskoppen för dem som kan använda det.

Företaget PAYER, finansierar att dessa fester hålls och det är bra på så många plan! Vi kan skriva en hel rad hashtags!!! #kvinnohälsa #hälsa #sexuellhälsa #jämställdhet #empowerment #mens #fest #tradition #synliggörande #gruppkänsla #tillhörighet #inkludering #kunskap #utbildning #tillgänglighet, osv! Ta bort skam, tabun och rädsla!

We are in this together!

PS. Vi har så klart också pubertets- och menslektioner i skolan, så att även killarna har koll, både på sig själva och på andra.