Hur kunskap skapar trygghet och medvetna beslut

”Jag var inte det minsta orolig! Jag hade redan varit på mens-fest, hade mitt start-kitt och visste precis hur jag skulle göra!” På vissa platser pratas det om att begränsa barn och ungas kunskap om sin egen kropp (läs i detta fall Florida) vi vill göra all kunskap om mens tillgänglig för alla. Utöver informationen i skolan, anordnas varje år, för alla som menstruerar eller beräknas menstruera en mensfest!

På Yennengas mensfester som arrangeras varje vår, får personer som redan fått mens, vuxna och yngre, berätta om första gången, om incidenter, tankar, känslor och upplevelser! Första åren var det personal från skolan, hälsocentret och administrationen, som berättade. Både egna upplevelser och fakta om kroppen och mens, visade mensskydd, både bindor, tampong och menskopp, för att alla ska hitta en lösning som passar bäst för dem.

I år steg flera av tjejerna som varit med tidigare fram, och ville ge sina berättelser. Pauline, Yennengas lokala verksamhetschef ringde efter festen och berättade med värme om hur rörda och lyckliga de blivit av ungdomarnas vittnesmål! Del av festen är att få en ”goodie-bag” med en liten necessär med två trosor, trosskydd och bindor, ett start-kitt helt enkelt. Alla får också när de fått mens, en menskopp med uppföljande träffar för att hjälpa dem att använda den rätt, eftersom det kanske kräver lite invänjning innan den funkar som bäst.

Tjejerna berättade att de tack vare sitt start-kitt och informationen de fått, kändes sig trygga och kompetenta när de fick sin första mens, och fort kunde lösa det på bästa sätt.

Det är precis detta vi vill uppnå och som vi önskar alla barn och ungdomar! Med goda förebilder som tar bort tabun, skam och oro, som öppnar för samtal och mänsklighet. Med rätt utrustning som borde vara tillgänglig för alla unga! Med rätt kunskap och någon att prata med om du har frågor! Helt enkelt: var den vuxna du själv hade velat känt när du var barn!

Mensfesten innehåller förutom kunskap, samtal och rätt kitt, också en festmåltid, likadana t-shirts för sammanhållningen* och dans! Vis av tidigare års erfarenhet så börjar vi redan kl. 10 på förmiddagen för att de ska kunna gå hem vid kl. 15. Första året började vi kl. 13 och barnen fick tydligt skickas hem innan mörkret föll. De ville inte avsluta i utan fortsätta festen.

Dessa fester har redan från start, varje år, finansierats av företaget Payer! TACK <3

* I Burkina är det stort att klä sig ”uniform” dvs lika. Så vid stora fester som bröllop, 8 mars och dylikt syr folk upp likadana kläder. Så även på mensfesten får de lika.