Skapa nya definitioner och termer?

Vad ska vi göra om vi hittar en produkt som
1) sätter fokus på en fråga som det är förvånansvärt tyst om trots att den berör så många,
2) är ekonomiskt hållbar (i alla fall för kunden) i och med att den har lång hållbarhet, dvs kunden kommer inte att behöva köpa ny så många gånger under sin livstid
3) är miljömässigt hållbar eftersom den ersätter andra produkter som i sin tur är miljöbovar och engångsprodukter
4) för den halva av befolkningen som den är ämnad för, löser ett socialt dilemma eftersom den underlättar tillträde till det offentliga rummet (skola, arbetsplats, marknad, osv.)

Tja, svaret är väl ganska givet! Det låter som det är en produkt som passar våra hållbarhetsmål som måste innefatta både ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, och det låter som att det passar bra in på Yennengas upplägg om talang och gott hjärta, innovation och mod, utmanar begränsande normer, är en god förebild och uppmuntrar andras potential.

Och nu ber vi dessutom om hjälp – också en av Yennengas huvudpunkter: kom gärna med input på hur vi kan arbeta vidare med jordens affärsidé – med betoning på jordens.

Om det är något som bör definieras som socialt entreprenörskap så borde det vara detta! Eller om termen inte får användas så, kanske vi kan mynta ett nytt begrepp som får användas om det går att checka av alla ovan punkter: Yennenga-prenör!

Kvinnohälsa täcker ett brett område av ämnen. En del svåra, andra borde vara lätta – som mens. Mens har halva jordens befolkning. Det är bökigt. Speciellt då man inte har råd att köpa mensskydd. Flickor stannar hemma från skolan. Ständig rädsla att det ska läcka och fläcka.

Även för den del av befolkningen som inte har mens, torde det inte vara så svårt att sätta sig in i att det är lite bökigt med mens. Om det dessutom inte finns tillgång till bindor och tamponger, utan blodet ska fångas upp med tygtrasor eller annat som kan finnas till hands, så blir det ännu bökigare. Och kan rent av begränsa möjligheten att gå till skolan eller delta i andra offentliga aktiviteter. Inte heller tvättbara bindor håller måttet. Hur förvarar du de sedan blodiga bindorna hela dagen, innan du ska hem från skolan eller jobbet igen?

Vi måste testa olika sätt att underlätta under menstruationen. Medarbetare och studenter i Burkina Faso har testat att använda menskoppen, en silikon kopp som förs in i slidan, fångar upp blodet och sedan töms ut, och återinförs för att fånga upp mer blod!

Om den sköts ordentligt, kokas då och då för att steriliseras, tvättas noga och inte skadas, går den att använda i många år.

De positiva kommentarerna är många:

  • Jag kunde till och med cykla!
  • Jag har verkligen kunnat gå i skolan varje dag!
  • Detta har underlättat mitt liv som kvinna.

Efter den positiva utvärderingen av användningen måste vi nu lägga upp en plan för hur vi ska kunna anpassa priset på koppen till användarens budget. För kvinnans och för samhällets skull! Har du några bra kontakter som kan ge oss bra pris/subventionera menskoppar till Burkina Faso?