Om alla på jorden levde som vi gör i Sverige...

... så beräknas det att vi den 3 april 2023 skulle ha använt alla resurser som finns att tillgå för detta år. Om alla levde som i Burkina Faso, så skulle vi inte använda upp jordens resurser på hela året. I Burkina Faso slår klimatförändringarna med sina extremväder hårt. Mycket hårdare än vad vi än så länge ser i Sverige. Det kan minst sagt kännas lite orättvist, men det finns saker att göra och det finns hopp!

I hela mitt liv har jag uppfattat ökenspridningen i Burkina Faso, där jag växt upp, som något i princip oåterkalleligt. Att då arbeta med en organisation som Yennenga Progress, och se att även de allra minsta insatser skapar förändring, att marken kan väckas till liv där den tidigare var i princip död, där vi genom en 0-vision av att slösa vatten och 0-vision av skräp, tar steg för steg mot att hitta lösningar att använda varje droppe vatten på ett konstruktivt sätt, använda allt avfall till något användbart eller vackert, att sträva efter att komma allt närmare ett cirkulärt system! Det går inte över en natt, men varje liten ny pusselbit får det att bubbla av inspiration och hopp.

Jag älskar kreativiteten och glöden i att lära, tänka nytt, tänka om, testa igen och skapa. I Burkina har vi ”fördelen” av att mycket kan göras rätt eller bättre från början när vi tittar på energi, odling, vatten, etc. I Sverige och andra länder så kan det vara lite lurigare för att många strukturer redan är satta sedan länge. Så det kräver mod och acceptansen att orka uppfattas som lite besvärlig men samtidigt finns det oändligt med information att googla på, appar som guidar, mathantverkare och kreatörer som skapar nya pusselbitar, så att vi kan byta ut bitar som borde bli utbytta i vårt redan lagda pussel.

Vilken är din nästa pusselbit att titta extra på?

Om du vill läsa mer om beräkningarna för användningen av jordens resurser så gör det här. Där finns också en kampanj som heter #movethedate där vi alla uppmanas att göra saker som hjälper oss flytta detta datum. Kuriosa är att under pandemin flyttades det ordentligt… så det går! Och nu lägger Yennenga upp om sina pusselbitar där också!

Politiska beslut är viktiga. Enskilda företag kan göra underverk! Och vi som enskilda personer är dropparna som utgör havet, vi är de små bäckarna som gör ån, vi är myggan som surrar i rummet på natten, vi är nageln i ögat, vi kan rösta med fötterna, vi kan skapa trender, vi skapar hopp, vi gör skillnad! Om du vill prata hållbarhet så fika med mig!

Och lite quick-input på personligt plan:

På tisdag nästa vecka, den 28:e är du välkommen att anmäla dig till lanseringen av beteendepraktikan, framtagen av 2030 sekretariatet. De ska då presentera 55 förslag som de bedömer att vi kan och bör göra nu. De skriver: ”De 55 förslagen består av konkreta insatser med effekt i närtid, genomförbara inom rådande mandatperiod. De flesta är redan utredda, är billiga eller direkt lönsamma och har en rad positiva sidoeffekter.”

Framtiden är vår! #movethedate