Varför målar vi ägg?

Vet du varifrån traditionen med att måla ägg kommer? Det finns massor av berättelser tillbaka ända till medeltiden och tidigare, om att människor målade ägg för att betona äggens förträfflighet och symboliska värde av pånyttfödelse efter en lång vinter. Att ge bort vackra ägg till nära och kära är därmed en lyckönskning och kärlekshandling. Och positiva traditioner vill vi sprida!

I Burkina är det inte vinter i samma bemärkelse men en lång torrperiod. Så barnen behöver definitivt ett tillskott av näring och kraft! I förskoleteamet i Nakamtenga har vi målat ägg vid påsk, så de känner till traditionen. För första gången i år, målar samtliga barn i alla klasser från förskolan till högstadiet, varsitt ägg! Det är familjeföretaget Diggeli-Q, ekologisk äggproducent som bjudit in till kalaset och sett till att vi på plats kunnat köpa in ägg så att det räcker till alla barnen och lärarna!

Från medeltiden har äggen vid påsk tolkats in i olika kristna ceremonier, men som många religiösa riter, fanns liknande saker långt tidigare. Dessa översätts smidigt till ”nya religioner”, så att vi får behålla trevliga traditioner! Så nu gör även vi så – tar oss an traditionen och lägger vår touch på det!

Tidigare användes ägg som del av ceremoniella fester för att fira att vintern var över och naturen skulle pånyttfödas.

Att vi i norra delen av jordklotet länge ätit ägg just vid påsk beror på många saker. Det finns en logik:

När dagarna blir ljusare börjar hönorna värpa ägg igen.

Det har varit förbjudet att äta ägg under fastan.

Så lagom till påsk finns ett överflöd av ägg.

Så vad skapar vi av detta? Ägget visar att grönskan snart är på väg igen. Våra skolbarn som nu går in i den sista terminen och tuffa prov, mitt i den hetaste perioden på åren får en liten energikick i att få kreativt skapa, sina egna vackra, lysande ägg, och dessutom ett litet näringstillskott när ägget ska ätas!

Vilken tradition och historia du än väljer att utgå från så symboliserar ägget liv och växtkraft. Så om du då dekorerar ett ägg och ger bort, så ger du en hälsning av kärlek, nytt hopp om liv, ljus, hälsa och fred!