A World Of Neighbours

I skrivande stund följer jag en livesändning med ärkebiskop Antje Jackelén från plattformen A World Of Neighbours, ett nätverk skapat som interreligiös plattform för att motverka extremism och rasism och främja social sammanhållning i Europa.

En dag som denna när vi vaknat upp i en värld där Putin bombat Ukraina, kommer denna live-sändning lägligt. Det är helt ofattbart att en världsledare 2022 tar till denna typ av styrkedemonstration. Världen är helt galen på så många plan, men jag tror att vi är tillräckligt många som vill göra om och göra rätt, säga från, våga vara obekväma, sluta spela med.

Jag vill tro att Putin inte hade bombat Ukraina om han fått sunda gränser som litet barn och tränat lite empati, om hans killkompisar sagt ifrån när han började (photoshoppa) att rida med bar överkropp på björn, och säkert väldigt många andra beteenden som skulle behövts kommenteras på i hans grabbgäng. Många av oss har nog berättelser genom livet, där vi borde sagt ifrån på någons närgångenhet mot någon, rasistiska kommentarer eller andra kränkande beteenden, fiffel med pengar eller annat som bara förstör. Och kanske vi själva hade behövt någon som sa ifrån lite då och då, för att kunna bli bättre människor.

Människor frågar ibland hur det är med religionerna i Burkina Faso, och underförstått konflikterna mellan dem. Sanningen är att Burkina alltid varit ett förebildsland vad gäller öppenhet mellan religionerna. Vi har ca 60 % muslimer, och resten kristna (katoliker och protestanter) medan traditionell andetro fortfarande finns kvar och även om du bekänner dig till en av de stora världsreligionerna och inte ”ska” praktisera den traditionella tron, är det många som fortfarande tror att det finns kraft i medicinmännens förbannelser och häxjakter.

Under alla år, har religiösa högtider firats brett, och du går som kristen till dina muslimska grannar på deras högtider och tvärt om. Det har också varit öppet att ha olika tro i samma familj. Vi har öppet och glatt kunnat prata om muslimernas dagliga uppdrag att hjälpa de som är fattigare än du, eller de kristnas besök hos sjuka. Jag upplevde det aldrig som spänningar eller att det egentligen var någon skillnad. När min dotter för några år sedan gjorde ett skolarbete där hon intervjuade personer från olika religioner i Burkina, och la till frågan om vad de upplevde för skillnad mellan sin egen och andras religion, var det övergripande svaret efter en stunds funderande: största skillnaden är nog antalet gånger om dagen vi ber.

Vad gäller de kristna grupperna i Burkina, predikar de flesta fortfarande att en god hustru underordnar sig sin man, vilket inte underlättar arbetet för jämställdhet. Med den ökade extremism vi ser världen över, ökar extremismen även i Burkina. Som barn såg jag ytterst sällan någon som hade ens slöja, även om andelen muslimer var densamma som nu. Nu däremot är det allt fler som vid giftermål med en muslim, får kravet på sig att byta religion, samt att du som kvinna sedan byter klädstil och börjar bära slöja. Även några barn på vår förskola har slöja. Slöjan har dock blivit lite av en mode-accessoarer så ibland springer jag på av våra tonårselever som jag vet är katoliker, som bär en vacker slöja med fransar eller paljetter ;-)

Så på vissa sätt har det blivit ökade spänningar, i och med att jag inte upplever det som helt frivilliga religionsbyten eller klädstilsbyten, utan att de bygger på normativa krav, och aggressivitet i det kravet.

Förutom slöjorna som oavsett religion bara används vissa dagar när det matchar övrig outfit!

Religion kan definitivt användas för att skapa motsättningar. Dock tolkar jag dessa värderingar från både bakåtsträvande muslimer och högerkristna, snarare som unkna könsnormer, och har ingen förståelse för dessa desperata försök att vingklippa och begränsa livet (främst kvinnors men definitivt mäns också).

Religion kan definitivt användas för att skapa fred också. Om vi väljer att ta till oss skrifternas uttalanden om omsorg om planeten, medmänsklighet och kärlek. Jag älskar att Ärkebiskopen på slutet av sändningen valde att läsa Heliga Birgittas bön: Gud visa mig din väg – och gör mig villig av gå den.

Jag tror att det är slutklämmen i den bönen som är tricket. Viljan att göra. Rätt.