Hur skolmöbler från Sverige till Burkina Faso är bra!

Paradoxen i att det är dyrt att leva i ett av världens fattigaste länder – i ett land med obefintlig egen industri är allt importerat och dyrt, vilket innebär att investeringarna för barns bästa av säkerhet och ergonomi inte står högst på dagordningen. Med stora skillnader i luftfuktighet vilket påverkar många material, termiter och damm, så försvåras frågan ytterligare. Så på något sätt måste vi ju lösa frågan, och i vårt fall, resulterar vårt sökande i ett långsiktigt samarbete med AJ produkter!

I ett land som Burkina Faso som under sommaren har superhög luftfuktighet och under vintern nästan ingen luftfuktighet, ett land där termitmyror förstör allt organiskt material, och där det eviga dammtäcket av sand är ett faktum, är det inte lätt att hitta möbler som är funktionella. Produktionen i Burkina Faso är i det närmaste obefintligt så det mesta som går att köpa är importerat.

Vad gäller skolmöbler är det ännu svårare. Så jag började drömma om att möblera våra klassrum med ergonomiskt bekväma möbler, i material som håller mot både damm, fuktighet och termiter, där barnen kan förvara sina böcker ifrån damm i en alldeles "egen" plats.

För många år sedan sprang jag på AJ på en möbelmässa (Dåvarande Frimeko). Jag frågade om de möjligen hade "udda" möbler som blivit över som de kanske kunde skänka till oss. Jag fick svaret att det inte var intressant för dem att skänka oss det.

Istället svarade Fredrik Hentz: Det vore mycket roligare för oss att få skicka helt nya uppsättning som möblerar upp hela klassrummet.

Det har de nu gjort sedan dess, så samtliga våra klassrum, i hela lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet är möblerade med bänkar, stolar och plåtskåp för förvaring!

Dessutom finansierar AJ rektorns lön!

Yennengas skola är navet i ett stort arbete som inkluderar hela byn och långt utanför. Vi tittar på varje av FNs globala mål för utveckling, och löser dessa på lokal nivå. Så AJs stöd blir inte bara till god utbildning utan till att utrota fattigdom, säkerställa rent vatten och energi, hälsa och matsäkerhet, jämställdhet och trygghet, arbetstillfällen och skapande, samarbete och utveckling.

Läs AJs artikel om vårt samarbete i DI