Varför satsar vi på stipendier för högre studier i utvecklingsländer?

”Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.” Och det påverkar oss hur det går med samhällsutvecklingen även på andra sidan jorden! Fonden ger möjlighet till våra duktiga ungdomar från byn, i ett land som Burkina Faso, att fullfölja högre studier. Läs om tre av våra studenter här:

Vi har denna stipendiefond för att göra det möjligt att läsa vidare. I Yennengas julkalender önskade vi oss stipendiepengar och vi har nu under våren fördelat detta på tre studenter: två personer får stipendium från företaget Practise och en person från företaget Anna Persson Utveckling AB. Fonden ger möjlighet till våra duktiga ungdomar från byn att fullfölja högre studier, trots att deras föräldrar inte har möjligt att täcka dessa kostnader.

Tack vare den växande verksamheten i byn, ser ungdomarna äntligen möjlighet att utbilda sig till något som faktiskt ger arbete! I ett land där större delen av befolkningen lever på självhushållande jordbruk och där industrin är minimal, är arbetslösheten stor. Vi ser ungdomarnas intresse att läsa till lärare, sjukvårdspersonal, etc. som ett steg att säkerställa den långsiktiga rekryteringen till våra egna verksamheter så klart – men framförallt är det grunden för samhällets utveckling och hållbarhet.

Möt våra studenter här:

Catherine Compaoré, förstaårsstudent i biologi vid Koudougou Universitet. Hennes målsättning är att bli gymnasielärare. Normalt varar utbildningen i 3 år men med förseningen på universiteten, pga. bland annat politisk instabilitet har utbildningen blivit 4 år.

Hon är dotter till Yvonne, som är och har varit förskollärare på Yennengas förskola, sedan vi startade 2001. Yvonne är ensamstående och har säkerställt att alla hennes barn gått samtliga grundskoleår med bra resultat.

Grégoire Birba, läser sista året ekonomilinjen vid Norbert Zongo universitetet i Koudougou, med inriktning på ekonomisk analys och politik. Grégoires pappa gick bort för några år sedan så han har vuxit upp med ensamstående mamma.

Inès Compaoré, läser kulturförvaltning och turism i Gaoua. Hon är inne på andra året av fyra års utbildning. Hon är dotter till Yennengas tidigare trädgårdsmästare Pierre som hastigt gick bort efter kort tids sjukdom för några år sedan. Hon bor nu, när hon inte är på universitetet, tillsammans med sin mamma, hos Bernard som också arbetar för Yennenga.

Vi vill göra allt vi kan för att låta våra ungdomar fullfölja högre studier så att samhället kan fortsätta att byggas och utvecklas, utan att behöva börja om på ”ruta ett” om och om igen.

Globala målens hemsida kan du läsa mer om tanken bakom utbildningssatsningar och varför Yennenga bygger en modell för utbildningssystem från de allra minsta och uppåt. Citerar från Globala målen:

”Utbildningssystem världen över måste möta människors behov under hela livet – från förskola, grundskola, gymnasium och högre utbildning, samt alla människors lika möjlighet till livslångt lärande som gynnar deltagande i arbets- och samhällsliv. Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.”

Vi har fler som behöver stipendier för vidare studier, så anmäl dig du också! Maila info@yennengaprogress.se för mer information.