Tricket att diversifiera

Att skapa ett hållbart jordbruk är att skapa ett cirkulärt system där alla delar behövs för att skapa det nödvändiga kretsloppet. Under det senaste århundradet har människan arbetat mot naturen och inte med. Vi måste på vissa plan återuppfinna hjulet. Men vi måste också tänka nytt. Det är svårt att inte lockas av lösningarna ”på marknaden”. Men vi arbetar tappert vidare och om du har idéer på hur vi löser en del av frågeställningarna vi står inför så hör gärna av dig!

Jag kom tillbaka till Burkina Faso den 4 september efter några månader av vila och återhämtning i Sverige. Jag möttes av ett mycket grönt och frodigt landskap. Det såg ut som att årets skördar skulle kunna bli bra. Men när jag började titta lite närmare och prata med människorna i området möttes jag av en annan verklighet. På grund av oregelbundenheten i nederbörden i början på säsongen hade det som såddes i början av perioden helt torkat bort. Eftersom förra årets skördar också var katastrofalt dålig så hade man inte mycket utsäde för att så en andra eller tredje gång. Av sådden av de traditionella spannmålen som hirs och sorgum har det allra mesta torkat bort. Några få bönder som har förstått nyttan och behovet av naturgödsel och haft möjlighet att skaffa sådant, kommer att på de fält där de gödslat, få hyfsat bra skördar. De som sått majs har fått en liten skörd redan (växtperioden är kortare än för de andra spannmålen). Skördarna av bönor som också är en viktig gröda här tycks också kunna ge en viss skörd. Men generellt ser det ut som att nästa år också blir ett hungerår.

Under skördesäsongen som ju också sammanfaller med skolloven så har arbetet på Yennenga farmen koncentrerats på spannmålen. I augusti började vi förbereda grönsakssängarna inför det nya skolåret som började den 3 oktober. Då hade vi redan fått fram en omgång med tomater och aubergin. En andra omgång är på gång. Förutom tomater och aubergin finns snart färsk lök som det är stor åtgång på. Dessutom är på gång paprika, gurka, squash, morötter, rödbetor, peppar mm. Andra växter som vi håller på att experimentera med är sötpotatis, maniok, vattenmeloner, honungsmeloner samt en del växter vars blad används i matlagningen på de två skolköken.

Våra fruktträd växer bra och vi har redan kunnat skörda mango och papaya. Tangelo (en citrusfrukt) och goyava håller på att mogna och kommer att ge en första skörd om någon månad.

Vi har de senaste månaderna haft problem med termiter som har gått hårt åt våra mangoträd. Vi har tvingats nyplantera upp mot ett hundratal mangoplantor. Tyvärr måste vi använda ett kemiskt medel som läggs runt plantorna för att ta död på termiterna. Vi har ännu inte kommit på något biologiskt sätt att råda bot på detta problem.

På farmen har odlats majs, bönor och soja på totalt nära 3 ha mark. Majsen kom igång bra men sedan invaderades fälten av papegojor som snabbt åt upp hälften av majskolvarna. Man hann inte hitta en lösning på problemet innan det var för sent. Av den första omgången soja som såddes i mitten av juli, torkade nästan allt bort också. Man har sedan kompletterat med en andra och tredje sådd. Dessa senare kommer att kunna ge en hyfsad skörd. Bönodlingen har gått bra och man är nu i full gång med att skörda bönorna.

Vi har 16 fina smågrisar på tillväxt för att kunna avyttras i slutet av året. Grisarna är fina, välskötta och glada. Suggorna betäcktes igen i början på augusti så nästa nedkomst väntas bli i början på november.

Så motgångar för med oss medgångar! Och vi har gott hopp för framtiden!