Vi har hittat vatten på skolan!

Att borra efter vatten i ett ökenland som Burkina Faso, är minst sagt nervpirrande. Det går inte att ta ut någon glädje i förskott. Men i helgen har vi firat! Vi har ett borrhål på 87 meter på skolområdet med vatten. Så nu ska vi bygga ett vattentorn och installera kranar! Att ha två borrhål och två vattentorn, skapar oändligt mycket större säkerhet! Då och då går en pump sönder, eller något annat problem som gör att vi står utan vatten! Med två separata enheter skapar vi resiliens (förmågan att stå emot och klara av förändring, samt återhämta sig och vidareutvecklas).

Vi har följt alla konstens regler. Både moderna instrument, traditionellt letande med trä-klyka och ägg, förböner från den traditionella markchefen och välsignelse av regionens kung.

I fredagskväll efter skoltid satte teamet igång med sina stora maskiner. Damm-molnen i strålkastarljusen i kontrast till nattens mörker, skapade närmast magi, där vi var allt fler som stod församlade för att invänta resultatet. I kontraktet ingår 80 meter. När dessa var borrade utan resultat, så pausade de för natten. Morgonen efter beslöt vi att be dem borra ytterligare ner till 100. Fortfarande utan resultat.

Efter ett extrainkallat möte beslöt vi göra ett nytt försök.

De stora maskinerna flyttade sig till en annan punkt på skolgården där vatten-letandet också gjort utslag. Efter 80 meter hade vi inget resultat. Vi var tvungna att fatta ett beslut till om vi skulle försöka tilläggs-borrningen. Vi stod bredvid och vågade knappt andas. Borrningen sattes igång och efter bara 7 meter till började vattnet att spruta ur hålet! 87 meter och goda resultat! Jag fick hålla igen för att inte även mina tårar skulle spruta!

Vi har drömt så länge om denna brunn och det har hänt massa saker över tid som gjort att arbetet skjutits upp. Men nu äntligen!!!

Vårt uppdrag, inte bara Yennenga Progress, men vi som medmänniskor på jorden, i strävan i att skapa ett hållbart liv på jorden, är att försöka hitta sätt att kunna hantera allt som kan hända genom livet – resiliens att klara oss igenom naturkatastrofer, olyckor, pandemier och konflikter. (en bra måttstock är FNs Globala Mål).

Vad gäller vatten är djupborrat rent vatten grundläggande för liv! Att koppla på det statliga vattnet för med sig problem med att säkerställa att det inte är rent, utan behöver filtreras, dessutom är detta vatten behandlat med klor och annat som vi gärna undviker att ge våra barn att dricka. Dessutom stängs det statliga vattnet av och på beroende på tillgång och politik.

Att ha ett (1) vattentorn med egen brunn är bra, men sårbart. För några år sedan gick pumpen sönder mitt under den varmaste månaden på året. Det är en katastrof! Förutom skolorna och kliniken är det massvis av familjer i ett stort område som under dessa månader kommer till Yennengas center för att hämta vatten eftersom deras egna brunnar, som inte är lika djupa, sinar under dessa tider på året.

Att nu ha två djupborrade brunnar, med vattentorn så att vi kan fördela rent dricksvattnet till verksamheterna, gör att vi utöver större kapacitet, dessutom har trygghet i att alltid ha tillgång till vatten, även om något skulle hända igen med en av pumparna.

Resiliens, hållbarhet, långsiktighet.

Vi tackar de två ideella föreningarna, WASSUP och VUH, där tyrénare respektive vovloanställda jobbar aktivt för att bidra till en positiv utveckling i världen. Tack för ert tålamod och hejarop i denna utdragna process, som äntligen gett fantastiskt resultat. Julen kommer att firas i glädje!