Afrikansk prinsessa lär både barn och vuxna om mod och hållbarhet

”Så vad är ditt uppdrag, och vilka kan du ta hjälp av för att uppnå dina mål? Vad skulle hända om alla världens prinsessor och prinsar inte blev tillsagda att ”passa in”, utan fick utveckla sina alldeles egna unika superkrafter precis som de var?” Så avslutas efterordet till barnboken Legenden om Yennenga, Amanda och Princessuppdraget.

Vi börjar berättelsen med en helt vanlig afrosvensk tjej i nutid som vill att hennes mamma ska läsa en godnattsaga. Närmare bestämt berättelsen om prinsessan Yennenga. Mamma har inte tid så flickan får läsa den själv... och dras in i berättelsen.

Så berättas legenden. Yennenga är enligt den västafrikanska sagan en prinsessa som utmanar både normer och världen omkring henne. Nu finns hennes berättelse för första gång på svenska i en bok som också handlar om hur vi alla kan spela en roll i förvandlingen till en bättre värld.

Det finns flera versioner av legenden om prinsessan Yennenga, som sägs härstamma så långt tillbaka som från 1100-talet. Yennenga betraktas som Mossirikets moder och det går att hitta många statyer och minnesmärken över henne i Burkina Faso.

Och i denna version av legenden landar vi i lärdomarna om att vara sig själv, inte begränsas av massa normer, stå upp för det en tror på och att ta hjälp av varandra.

”Jag har själv vuxit upp i området där det sägs att Yennenga levde i Burkina Faso", berättar Stina Berge. "Och jag är grundare till organisationen Yennenga Progress. Vi valde namnet Yennenga till vår organisation för att hon står för mycket av det som fortfarande är högst relevant för en fredlig och hållbar framtid!”

Organisationen Yennengas vision är att med en verktygslåda för social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet, minska risken för extremism och konflikter. Och istället öka sannolikheten till demokratisk utveckling med respekt för mänskliga rättigheter, och ett cirkulärt system med den biologiska mångfald jorden behöver. Det går att följa arbetet på nära håll på Instagram @yennengaprogress.

Utöver att boken finns att köpa fint inbunden på Akademikokhandeln, Bokus, via Adlibris och massa andra fina bokhandlar, så kommer den under hösten också att finnas i Max Burgers barnmatsmeny! Max Burgers stödjer sedan 3 år tillbaka organisationens satsningar på hållbart jordbruk och matsäkerhet, och tillsammans har vi byggt upp en experimentfarm. Genom ett cirkulärt arbetssätt stärker vi marken och därmed möjlighet för jorden att återhämta sig och återigen ge förutsättningar för liv och grönska.

De magiska bilderna i boken är illustrerade av Louise Lindqvist Sassene. När arbetet med boken precis påbörjats blev hon svårt sjuk i bröstcancer. Vi pausade därför i flera år, innan vi tog ny fart förra året igenom när Louise friskförklarats. Under den perioden gjorde Louise ett projekt för Ung Cancer: och det går att se bilder från boken på Instagram under namnet Cancerkompisen.

Till boken finns en landningssida (som går att scanna i slutet av boken i en QR kod). Där finns information och spel, både till barn och vuxna om hur familjer kan bidra till en mer hållbar framtid! Så kolla in https://sv.yennengaprogress.se/prinsessan-yennenga

Landningssidan är gjord av ett team från Deloitte Digital och spelen gjordes under ett Hackathon hos SGDS gruppen! Hurra för dessa fantastiska företag i vårt nätverk!

Så vad är ditt uppdrag på jorden? Tillsammans gör vi skillnad!