Från Rotblöta i Vallentuna till Burkina Faso – när cirkulära visioner möts för en hållbar framtid

På Warrior Princess-galan i Stockholm, där grönsallad från företaget Rotblöta ersatte blommor som buketter till artisterna och dekoration på scenen, möttes estetik och hållbarhet i ett oväntat men kraftfullt uttryck. Det var inte bara en symbolisk gest. Det blev också starten på något mycket större, en spirande relation mellan svensk innovation och afrikansk verklighet.

Några veckor efter galan besökte Stina Berge, generalsekreterare för Yennenga Progress, Rotblötas verksamhet utanför Stockholm. Där mötte hon Tomas Strandberg, en av hjärnorna – och hjärtana – bakom den helhetsinriktade matproduktionsteknik som Rotblöta utvecklar.

Det sa klick.

Drömmar, idéer och erfarenheter möttes och exploderade i gemensamma visioner.

Rotblöta skapar kretsloppsbaserad matproduktion med hjälp av fisk, bakteriekulturer, växter, insekter och data. En levande, automatisk symbios. Resultatet är grönsaker med fantastisk smak, uppfödda i lokala system som minimerar transporter, vattenförbrukning och klimatpåverkan.

Men vad har det med Burkina Faso att göra?

I Nakamtenga, där Yennenga Progress bygger upp ett modellområde för hållbar landsbygdsutveckling, pågår redan försök med fiskodling som ett sätt att förbättra markkvaliteten för grönsaksodlingarna, skapa arbetstillfällen och säkra tillgången till näring. Här är klimatförändringarna påtagliga, jorden utarmad och ungdomar tvingas lämna sina byar i jakt på en framtid i städerna.

Kan vi skapa ett system där ungdomar vill stanna kvar, inte för att de måste, utan för att de ser en framtid där? Den frågan är aktuell i verksamheten i Burkina, men var en av öppningsfrågorna även för Tomas! Hur kan vi skapaverksamhet som inspirerar unga till att utveckla vidare och vilja arbeta med hållbar matproduktion?

Kan våra gemensamma ansträngningar, idéer och test-anläggningar för cirkulära odlingssystem, synkas och bli en pusselbit i en mycket större lösning?

Yennenga Progress och Rotblöta delar en gemensam övertygelse: att hållbar matproduktion inte i första hand är en teknisk utmaning – det är en mänsklig. Det handlar om att skapa sammanhang där människor kan bygga sin framtid med egna händer. Tillsammans ser vi möjligheten att etablera små, decentraliserade produktionsenheter, som sociala franchises, för fisk- och grönsaksodling. Dessa enheter, spridda över Sverige så väl som Burkina Faso, kan bli pulspunkter i ett resilient samhällsnät.

Målet är tydligt: näringsrik mat nära människor. Kort väg mellan jord och bord. Regenerativa metoder som stärker marken istället för att utarma den. Men kanske viktigast av allt, en modell som ger unga människor arbete, kompetens och framtidstro där de bor. Varje enhet blir en lokal lösning, men samtidigt en del av ett globalt system för matsäkerhet, hållbar utveckling och mänsklig värdighet.

Det är så vi bygger starka samhällen från grunden och skapar mening, stolthet och försörjning, både i Sverige och Burkina Faso.

Från innovativa salladsbuketter till fiskdrivna matkretslopp. Från ett vackert event till konkreta projekt på plats. Från idéer till verklig förändring.

Det är så vi bygger en värld som håller – tillsammans.

Vill du vara med och stötta Yennengas arbete med hållbara samhällen från grunden?

👉 Gå in på yennengaprogress.se – varje bidrag, stort som smått, gör skillnad.

#YennengaProgress #Rotblöta #CirkulärEkonomi #KlimatsmartMat #HållbarUtveckling #CSR #Agtech #Matsäkerhet #Fiskodling #FrånSverigeTillBurkinaFaso #TillsammansFörFramtiden

Nästa
Nästa

En lekfull dag med stor betydelse med docktillverkning och kreativ återvinning på Yennengas förskola