Warrior of the Year 2025: Luul Jamal För kampen mot könsstympning – och för kvinnors rätt till sin kropp
På årets Warrior Princess-gala tilldelades Luul Jamal utmärkelsen Warrior of the Year. En titel som speglar mod, handlingskraft och en okuvlig tro på förändring – allt det Luul står för.
Foto av David Hellman på Warrior Princess Gala
Genom sitt arbete med organisationen Existera, som hon varit med och grundat, driver Luul en av Sveriges viktigaste rörelser mot könsstympning. Hon ger röst åt flickor och kvinnor som alltför ofta tystats – och verkar för ett samhälle där ingen flicka någonsin ska behöva utsättas för könsstympning igen.
– ”Vi vill att fler ska kunna prata om könsstympning, oavsett om man själv kan relatera eller inte. Det är en fråga om jämställdhet, om våld mot kvinnor – och om flickors rätt till sin egen kropp,” säger Luul.
Visionen är tydlig: att förändra attityder, påverka strukturer och öka kunskapen i alla led – från vård och skola till Migrationsverket. Existera är idag en självklar röst i flera viktiga sammanhang, däribland Jämställdhetsmyndighetens expertgrupp för könsstympning, regeringens råd för hedersrelaterat våld samt det europeiska nätverket ”End FGM EU”.
Vinstpengarna från Warrior Princess-galan kommer att gå till ett viktigt initiativ organisationen driver: ett kvinnoläger för utsatta mammor och deras barn.
– ”En helg fylld av skratt och samvaro, yoga, samtal och helande tillsammans – något så självklart för många, men ouppnåeligt för andra. För många av dessa mammor är det första gången de får åka bort med sina barn.”
Yennenga Progress har länge arbetat med frågan om könsstympning i Burkina Faso, där det varit förbjudet sedan 1997, men där ett oroväckande bakslag nu märks i flera regioner.
– "När tiderna blir tuffa återvänder människor ofta till gamla traditioner. Vi hör förklaringar som: 'Vi måste ha retat gudarna – det är bäst att vi gör som vi alltid gjort'," berättade Stina Berge från scenen på Warrior Princess Galan.
Arbetet i Burkina intensifieras nu igen, med fokus på utbildning och trygga samtal – precis som Existera gör i Sverige.
– ”Ett av våra barn på skolan är inkontinent efter att ha blivit könsstympad. När hon fick menstrosor i femman, som alla andra i klassen, sa hennes mamma: ‘Hon var så lycklig! Hon sa att hon till och med kan kissa i dem!’ Ibland kan vi lindra konsekvenser på oväntade sätt – men vi måste ju komma åt grundorsakerna.”
Därför blev också mötet mellan Luul Jamal och hennes Existera och Yennenga Progress något större än bara en utmärkelse. Det blev startskottet för ett kraftfullt samarbete.
– ”Vi skulle kunna bli er expertgrupp för könsstympning,” säger Luul. ”Tillsammans kan vi ta fram samtalsmodeller, utbildningsmaterial, informationsinsatser – och föra arbetet vidare till fler delar av världen.”
En framtid där Existeras expertis blir en del av Yennengas sociala franchise-modell för hållbara samhällen – det är mer än en dröm. Det är nästa steg. Och Luul Jamal leder vägen.
Ett innerligt tack till våra sponsorer för utmärkelsen Warrior of the Year:
Ekobanken, OddBird och Amfora – tre aktörer som alla på sitt sätt står för hållbar förändring, modiga visioner och nya system som sätter både människa och planet i fokus. Tack för att ni gör detta möjligt.