Kan vi förändra världen genom att äta mat?
I lördags passade vi på att arrangera personalfest! Temat var: Går det att förändra världen genom att äta mat? Frågan väckte livlig diskussion. Några skrattade och sa att det nog var att ta i. Andra såg allvaret bakom orden. Och visst kan det låta enkel. Vi äter ju varje dag vad skulle det kunna ha med världsförändring att göra? Men när vår generalsekreterare Stina Berge höll sitt välkomsttal, blev det snart tydligt att frågan är både djupt politisk och högst relevant inte bara här i Burkina Faso, utan i hela världen.
Matens kraft att förändra
“Något är fel när ris från Kina är billigare än den lokalt producerade hirsen, sorghum eller majs,” konstaterade Stina.
Och hon har rätt. Bakom varje råvaras pris gömmer sig en berättelse om obalans: i handeln, i klimatet, i människors hälsa och i naturens villkor. När importerad, massproducerad mat är billigare än den lokalt odlade, urholkas den lokala ekonomin. Bönder förlorar sitt levebröd, traditionella grödor försvinner, och vi blir mer beroende av globala system som ofta varken är hållbara eller rättvisa.
Men när vi istället väljer närproducerad, hållbart odlad och traditionell mat, händer något kraftfullt: vi bygger resiliens, motståndskraft, i våra samhällen. Vi stärker lokala ekonomier, minskar transportutsläpp, värnar biologisk mångfald och återknyter till det som är verklig näring både för kroppen och för planeten.
Detta gäller inte bara här i Burkina Faso. Samma logik gäller i Sverige, Europa, överallt.
När vi väljer svenska rotfrukter framför importerade, eller lokalt odlat spannmål framför processad snabbmat, så bidrar vi till ett systemskifte. Det handlar inte om nostalgi, utan om framtidskraft, att ta vara på det som är hållbart på riktigt.
Vi behöver återupprätta stoltheten över den traditionella, oprocessade maten, det som generationer före oss levt av och med. Mat som inte bara mättar, utan som också bygger hälsa, stärker gemenskap och bevarar kulturarv.
Att äta lokalt producerad mat är en handling som förenar människor över hela världen. Det är en tyst men kraftfull form av aktivism. En väg mot fred genom att minska orättvisor, skapa försörjning och ta ansvar för våra gemensamma resurser.
Personalfesten fortsatte med den där särskilda känslan av samhörighet som bara uppstår när människor delar mat och mening. Och samtalet lever vidare.
För när vi tittar på våra tallrikar ser vi att lösningen inte ligger långt bort den finns precis framför oss.
Om vi alla, oavsett var vi bor, börjar se maten som mer än bara energi, som ett verktyg för förändring, då kan vi verkligen skapa skillnad.
För hälsa. För klimatet. För ekonomin. För freden.
Med mat kan vi förändra världen.
Tallrik för tallrik. Val för val.
På tallriken denna lördag:
Gonrée - gjort på bönor och bönblad,
Zaamnè – munk på frön från ett lokalt träd,
Babeenda – gjort på hibiskusblad och hirs
boulouboula – gjort på blad som odlas och jordnötter,
Kègindo – gjort på blad från ett vilt träd
Och dessutom aubergine från farmen, kyckling från byn och drycker vi producerat själva av det vi odlar som hibiskus och tamarind.