En julfest för livet och framtiden

Att samlas runt julgranen för att fira gemenskap och traditioner är inte bara en festlig stund utan en möjlighet att skapa en bättre framtid. 2023 års julfest i Nakamtenga, sponsrad av Toftaholms Herrgård och inspirerad av föregående års framgång, visar hur våra jultraditioner kan göra verklig skillnad i världen. Visst är det fantastiskt att du kan påverka! För varje sak du köper och varje måltid du njuter av, kom ihåg att dina val har en global påverkan. Låt våra gemensamma traditioner bli en kraft för positiv förändring och en väg mot en bättre framtid för alla. Tack Toftaholm Herrgård för denna brakfest!

Förberedelserna inför festen:

Veckorna innan jul var fyllda av förväntan och förberedelser. Danser, julspel, dikter och gymnastikuppvisningar övades intensivt. Mat lagades och kakor bakades och planer smiddes för en festmåltid som skulle föra glädje och hopp till alla barnen på Yennenga-skolorna.

Den stora paviljongen på Yennenga högstadieskolan blev samlingsplatsen där barn i alla åldrar möttes. Skratt och jubel fyllde luften när både stora och små framträdde. Högt till tak, bokstavligen och metaforiskt, blev huvudingrediensen för denna minnesvärda julfest.

Julspel med glimten i ögat!

Julspelet, ofiltrerat och fullt av liv, skildrade bibelhändelserna med stor entusiasm. Barnen är verkligen fantastiska skådespelare och väver in traditionella attribut för kungligheter, undersåtar och föräldrarskap på ett underbart sätt. Tvivlen kring nödvändigheten av utklädningskläder på en skola skingrades snabbt i mötet med lärarteamets organisatoriska skicklighet och barnens entusiasm.

Måltiden som en handling av generositet:

Efter alla uppträdanden serverades en festmåltid bestående av spagetti, sås och kött till alla barn. Kött är en sällsynt lyx, förbehållet stora festligheter. I vardagen är kosten övervägande vegetarisk, med möjligt undantag för smulad torkad fisk som smaksättning. En påse med popcorn, frukt och Bissap (saft från lokal hibiskusblomma) avslutade måltiden. Att alla barn, från förskolan till grundskolan, fick ordentlig mat var av största vikt. För barnen var det inte bara en julklapp, utan också en garanti för att de kunde äta sig mätta. Särskilt viktigt under år av missväxt. Barnen svarar alltid samma sak på frågan vad som är viktigast med julfirandet: Att får äta sig ordentligt mätt!

Betydelsen av Globalt Mål: Ingen hunger:

För lucka 24 i Yennengas julkalender valde vi att fokusera på Globalt Mål: Ingen hunger. Varför? För att vi vill säkerställa att våra elever utvecklas till sin fulla potential och blir framtidens ledare, innovatörer och goda samhällsmedborgare. Ingen hunger är grunden för att skapa starka och hälsosamma samhällen.

Varför är det viktigt att ingen blir undernärd?

Undernäring är inte alltid synligt på utsidan, men det är direkt livshotande och påverkar framförallt hjärnan och organens utveckling. Barn som lider av undernäring växer inte som de ska och blir mer mottagliga för sjukdomar. De har ökad risk för svårläkta sår, infektioner och riskerar att deras mentala utveckling hämmas. Enligt UNICEF kan undernäring under de tre första åren av ett barns liv orsaka permanenta skador i hjärnan, vilket påverkar inlärning och kreativitet.

Din roll i att bekämpa hunger och främja en hållbar framtid:

Många globala problem, såsom klimatförändringar, konflikter och pandemier, påverkar oss var vi än befinner oss. Genom att stödja projekt och insatser som ökar samhällens motståndskraft mot dessa utmaningar, skapar vi inte bara en tryggare värld för andra utan också för oss själva.

Att välja produkter som är krav- och ekologiskt märkta och rättvisemärkta är ett sätt att bidra till långsiktiga lösningar. Genom att göra medvetna val när vi handlar, kan vi främja hållbart jordbruk, öka medvetenheten om hälsosam mat och stödja rättvisa arbetsvillkor och produktion.

Så för varje sak du köper och varje måltid du njuter av, kom ihåg att dina val har en global påverkan. Låt våra gemensamma traditioner bli en kraft för positiv förändring och en väg mot en bättre framtid för alla. Tack Toftaholm Herrgård för denna brakfest!