News

For daily inspiration and updates follow us on Instagram, Facebook, Youtube and Linkedin, and interact with us, spread the good news and solutions for sustainability.

Hälsningar från nomadförskolan i Monomtenga

... Eller ja nomader är de väl inte riktigt längre. Sedan nära 15 år tillbaka har Peul-folket blivit allt mer bofasta. Som många andra nomadfolk blir det svårare och svårare att fortsätta att leva ett vandrande liv av massor av olika skäl. Dels är det rent praktiskt svårt att vandra över mark som i dagens samhälle ägs av bofasta eller staten, dels försvårar vandringarna integrationen in i samhället, som t.ex. skolgång, hälsovård, etc.

Read more

Inget barn borde dö i malaria

Ibland händer det som inte får hända. Det som inte borde hända! Förra veckan dog ett av våra skolbarn i malaria. Han gick i ettan och hette Jérôme Bonkongou. Inget barn borde dö i malaria! Det är en sjukdom som går att bota. Om barnet i övrigt är i bra form. Och om barnet har anhöriga som följer upp medicineringen.

Read more

Julklappar tillverkade i byn till försäljning

Som en del i finansieringen av den gemensamma välfärden drivs en rad tillverkande företag i byn Nakamtenga. Ibland passar vi på att visa en del av produkterna även i Sverige. Förra helgen arrangerade Afrikultur en Afrikadag på Folkets Hus och biblioteket i Bagarmossen. Det bjöds på mat, dans, musik och inte minst en marknad med produkter från en mängd afrikanska länder. Yennenga Progress tog chansen att presentera alla fina produkter som tillverkas i de olika entreprenörsverksamheterna i Nakamtenga.

Read more

Lars är tillbaka på farmen

Lars Gustavsson, bonde i Skåne, har just klarat av höstarbetet på sina 140 ha spannmålsfält i södra Sverige och istället för att sätta sig i gungstolen så kom han häromdagen flygande hit till Nakamtenga för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Förutom 30 års erfarenhet av grisuppfödning och spannmålsodling i Sverige har han också flera års erfarenhet av soja och majsodling i Zambia. Lars var här i Nakamtenga några veckor i februari tillsammans med en annan jordbrukspraktiker som också har lång erfarenhet av jordbruk i Zambia. Då byggde de tillsammans med våra lokala medarbetare ett svinstall så att vi kan få till det kretslopp som behövs på farmen.

Read more

Välkommen tillbaka Asseta!

Efter corona-åren så gick både de producerande enheterna och restaurang- och konferensanläggningen ner på sparlåga. Det som varit en viktig del i att bygga ekonomisk hållbarhet för att finansiera välfärdsfunktionerna som utbildning, hälsa och infrastruktur, svajade till. Nu börjar marknaden komma igång igen och det är dags att kavla upp ärmarna! Asseta is the person!

Read more

Årets julklapp – boka honungsprovning!

Dags att bli honungsgourmet! Boka in dig med nära och kära på honungsprovning och ta dig in i en förtrollande god värld med mycket att upptäcka! Honungs- och biexperten Lotta Fabricius guidar oss genom honungens smaksensationer från olika skörar, växter och länder, historia och framtid! Du njuter och bidrar samtidigt till att vi kan sätta upp biodling på vår experimentfarm i Nakamtenga, Burkina Faso.

Read more

Paviljongen – ett fantastiskt namn på en dream come true!

Projektet började för snart tre år sedan när vi tog kontakt med arkitektbyrån Kjellander Sjöberg för att förklara läget. Det kanske kan tyckas lätt att skapa skugga med ett tak, men faktum är att ett tak också kan leda till att luften står still och öka temperaturen. Så teamet på Kjellander Sjöberg gjorde solstudie, tittade på riktning, luftgenomströmning, och användningsområden. Burkina Faso ligger i Sahelområdet, på gränsen till Saharaöknen. Klimatet är torrt och hett och klimatförändringarna slår hårt mot landet. Temperaturen är hög året om, men som högst under vårmånaderna februari till juni. Då ligger dagstemperaturen mellan 35 och 45 grader. I skuggan!

Read more

Tankar efter AW på temat hållbar odling

Egentligen är det logiskt: hur vi kan använda oss av naturens kraft och metoder för att rehabilitera utarmad mark; hur olika växters egenskaper påverkar som skydd mot skadeinsekter eller för att dra till sig insekter vi vill ha mer av; hur olika växter påverkar jorden de står i och hur den biologiska mångfalden med djur på farmen är nyckeln. Resultaten är slående!

Read more

Barnrättsklubbar

Världen står inför många och svåra frågor som starkt påverkar barn och unga – och deras framtid. I Burkina Faso har myndigheterna länge uppmuntrat till att eleverna på högstadie- och gymnasium-skolor startar barnrättsklubbar. Nu (åter)inför de också etik och livslära på schemat. Vi har dragit igång det program vi tidigare bara testat delar av, med målet att barn och unga ska känna att de har kunskap och verktygen att kunna påverka sina framtid och världens utveckling.

Read more
Show more news