News

For daily inspiration and updates follow us on Instagram, Facebook, Youtube and Linkedin, and interact with us, spread the good news and solutions for sustainability.

Hur skolmöbler från Sverige till Burkina Faso är bra!

Paradoxen i att det är dyrt att leva i ett av världens fattigaste länder – i ett land med obefintlig egen industri är allt importerat och dyrt, vilket innebär att investeringarna för barns bästa av säkerhet och ergonomi inte står högst på dagordningen. Med stora skillnader i luftfuktighet vilket påverkar många material, termiter och damm, så försvåras frågan ytterligare. Så på något sätt måste vi ju lösa frågan, och i vårt fall, resulterar vårt sökande i ett långsiktigt samarbete med AJ produkter!

Read more

Om alla på jorden levde som vi gör i Sverige...

... så beräknas det att vi den 3 april 2023 skulle ha använt alla resurser som finns att tillgå för detta år. Om alla levde som i Burkina Faso, så skulle vi inte använda upp jordens resurser på hela året. I Burkina Faso slår klimatförändringarna med sina extremväder hårt. Mycket hårdare än vad vi än så länge ser i Sverige. Det kan minst sagt kännas lite orättvist, men det finns saker att göra och det finns hopp!

Read more

Hur vi säkerställer nyckeln till ett hållbart samhälle – nämligen utbildning!

I ett land som Burkina Faso finns ännu inte en utvecklad skattefinansierad välfärd. I väntan på detta behöver vi finansiera utbildning av hög kvalitet samt en kreativ och säker skolmiljö, skolmat och grundläggande hälsa, samt lösa hur vi nu ska kunna paketera detta så att de statliga skolorna ska kunna anamma systemet. För att genomföra detta arbete behöver vi hjälp att täcka de reella kostnaderna på vår ”utvecklingsarena” – vilket också innebär direkt investering i elevernas skolgång som föräldrarna omöjligt kan täcka.

Read more

Varför satsar vi på stipendier för högre studier i utvecklingsländer?

”Utbildning är nyckeln till välstånd och öppnar en värld av möjligheter som gör det möjligt för var och en av oss att bidra till ett hållbart samhälle.” Och det påverkar oss hur det går med samhällsutvecklingen även på andra sidan jorden! Fonden ger möjlighet till våra duktiga ungdomar från byn, i ett land som Burkina Faso, att fullfölja högre studier. Läs om tre av våra studenter här:

Read more

Hur kunde mathantverk bli impopulärt?

Att köpa äkta mathantverk, något som är gjort från grunden, närproducerat och ekologiskt, och det autentiska, ses numera som exklusivt. Ändå var allt detta vardag för svenskar för inte så lång tid sedan. Jag ser samma mönster i Burkina Faso. Idag är lokala råvaror, som man ofta odlat själv, det vanliga för majoriteten av befolkningen. De som har mer pengar vill ”lyxa till det” genom att köpa importerade, processade varor. En katastrof för hälsan, miljön och den lokala ekonomin. Läs Sonjas reseberättelse som volontär i Burkina Faso.

Read more

Varför en grind och ett lagat staket kan vara framtiden

Barnen är vår framtid, så dem vill vi skydda, och grönskan är förutsättningarna för liv, så vi vill hålla getter och andra frigående djur ute så att våra träd och växter hinner växa sig starka och livskraftiga. En grind in till skolgården, och ett lagat staket, kan tyckas simplet, men ibland är lösningarna mitt framför ögonen. Vi är väl medvetna om olika tech, och fokus på olika häftiga innovationer, men för den delen går det inte att hoppa över det mest grundläggande av liv.

Read more

Vad har några vattendroppar med vattensäkerhet att göra?

Många bäckar små blir en stor å, eller hur var det nu vi lärde oss som barn? I vår vision om zero-water waste har vi nu byggt denna lilla anläggning. Det kan tyckas litet, men det har både ett stort symboliskt värde att påminna oss om att ta tillvara jordens resurser, och ger oss faktiskt frukt! Det är detaljerna som räknas – även när vi ska rädda världen. Tack ITERIO för julklappen! <3

Read more

How to make the world bigger and smaller!

I julas installerade vi en internetmast i byn, och har nu äntligen ett månadsabonnemang och därmed WIFI! Det öppnar upp oändliga möjligheter som vi tidigare bara kunnat drömma om. Paradoxen av att världen blir både större och mindre, i positiv bemärkelse. Vad har du eller ert företag för kurser eller kunskapsområden, som ni skulle vilja dela med er av, så att Yennenga kan lägga ytterligare en pusselbit i det stora pusslet av en hållbar framtid för människor, djur och natur?

Read more

Hur legenderna säger något om ett folk

Berättelser är viktiga för att sätta ord på drömmar och rädslor, förmedla hopp och öppna till kunskap och kraft. Och underhålla så klart! Inbjudan att läsa legenden om Yennenga på Tranströmerbiblioteket, få prata, fika och pyssla med barn och föräldrar var fantastisk! Flera barn kände redan igen Yennenga från de 90 000 ex. av boken som också förmedlats via Max Burgers barnmeny. Visst var det så att vägen till hjärtat går via magen? Vad säger egentligen legenderna och hur påverkar de oss idag?

Read more
Show more news