News

For daily inspiration and updates follow us on Instagram, Facebook, Youtube and Linkedin, and interact with us, spread the good news and solutions for sustainability.

Resedagbok: Unless someone like you cares a whole awful lot

Jag älskar solens strålar mot huden. Vädret så här års i Burkina Faso, är fantastiskt skönt. På nätterna är det svalare så det går bra att sova, och på dagen passerar det 30 grader och mer, från blå himmel. Det kan låta mycket, men vi lever i ett land med halvöken, och mycket låg fuktighet, så värmen är lätt att bära och andas. Problemet är snarare att det blir förrädiskt att en faktiskt måste dricka mycket, eftersom även din egen vätska dunstar i hettan.

Read more

14 jan 2022 resedagbok

Det ser lite lustigt ut på centret eftersom papa Joseph beslutat hugga ner de flesta eukalyptusträden. Så nu ligger de vita stockarna huller om buller, och börjar bäras iväg för användning. De planterades för 35 år sedan. Under en period var just eukalyptusträd populära biståndsinsatser i trädplanteringen, för att de växte fort och ser stiliga ut, samt att de skulle ha avstötande effekt på insekter och då minska malaria. Så det finns hela skogar av dessa träd runt om på denna kontinent. I vårt område finns några dungar kvar och som sagt, dessa på centret.

Read more

Resedagboken börjar, Nakamtenga, Burkina Faso

Första dagen för denna vistelse i byn Nakamtenga, Burkina Faso, börjar nå sitt slut. Jag är här med min son Herman (tillräckligt liten för att ännu inte ha skolplikt) och min pappa Lennart så klart, som bor här i byn mer eller mindre permanent sedan snart 10 år tillbaka.

Read more

Yennenga-teamet önskar er alla en riktigt God Jul!

I Burkina Faso ligger fokus inför julen på att ge nya kläder till barnen och helst sig själva, och att laga riktigt mycket mat och om möjligt inkludera kött – en lyx som mest hör till stora högtider.

Read more

Cirkulär ekonomi – en förutsättning att nå utvecklingsmålen

FN:s målprogram för hållbar utveckling Agenda 2030 siktar på utrotning av extrem fattigdom och på en hållbar utveckling som tar fasta på jordens bärkraft. Programmet omfattar 17 huvudmål och 169 undermål som kan uppnås fram till år 2030. För att miljöprogrammet ska lyckas är en av förutsättningarna en övergång till cirkulär ekonomi både i industriländerna och i utvecklingsländerna.

Read more

Hur vi skapar ett hållbart mikroklimat – och långsiktig lösning på vattenfrågan.

Årets Yennenga-julklapp var för två år sedan att bygga ett nytt vattentorn! Så vår brunn är sedan dess kopplad till två vattentorn, tack vare alla fantastiska företag och privatpersoner som gjorde det möjligt! Eftersom den statliga eldistributionen, är både dyr och osäker, har vi installerat en vattenpump som drivs med solenergi. Vi anser att eget vatten, som kontrolleras regelbundet, och solenergi är den mest hållbara och långsiktiga lösningen för Nakamtenga, men också för andra samhällen.

Read more

Nu byter vi bank!

Vi kommer att byta bank till Nordea i årsskiftet. Vi lägger därför ner vårt konto i Handelsbanken (för att inte riskera stödja terrorister gör de inte utbetalningar till Burkina Faso). Nordea däremot har alla 90-kontos organisationer, och där vi alltså redan har vårt 90-konto så det blir praktiskt och bra!

Read more

Hur blir experimentfarmen självgående?

Jordarna är utarmade av ensidig gröda. De öppna markerna har efter hand eroderat och det tunna jordytskiktet har spolats bort av regn eller blåst bort av ökenvindarna. Detta har gjort att möjligheten att få hyfsade skördarna har försämrats år efter år. Vi behöver satsa på att utveckla och förbättra våra grönsaksodlingar och våra fruktodlingar, med komplettering av uppfödning. Detta vill vi göra med metoder som inte ytterligare utarmar jorden utan i stället tillför och bygger upp jorden långsiktigt.

Read more

Papa Joseph versus Joseph i 1 Mosebok 41

Om du frågar ett barn i Nakamtenga, vad som är bäst med julen, svarar de allra flesta mat, att det är mycket mat, så att det går att äta sig riktigt, riktigt mätt. Så är det nämligen inte alltid. Genom historien har området drabbats av torka och missväxt många gånger. Men det är annorlunda nu. Torkan drabbar oftare, över mindre områden, men är dock lika förödande för befolkningen som många fortfarande är helt beroende av vad de själva odlar med få andra inkomstkällor.

Read more
Show more news