News

For daily inspiration and updates follow us on Instagram, Facebook, Youtube and Linkedin, and interact with us, spread the good news and solutions for sustainability.

Mens på agendan

En helt menssäker by! Plus alla skolor i regionen som hittills kunnat täckas in av programmet! Sedan i november har Yennengas mens-team i Burkina Faso besökt 6 skolor och 5 kvinnogrupper med totalt 502 utdelade koppar. Närmsta månaden ska de besöka ytterligare 4 skolor. Genom att främja användningen av bra mensskydd, såsom menskoppar och återanvändbara mensskydd, kan vi göra en verklig skillnad för kvinnor och flickor över hela världen genom att främja deras hälsa, välbefinnande och deltagande i samhället – och samtidigt bidra till en mer hållbar planet för samtliga! Undringar på varför det är viktigt att prata menskoppar och återanvändbara mensskydd i Sverige?

Read more

Ett skolsystem i Burkina Faso under förändring

Vad kan vi förvänta oss av ett rättssamhälle, och vilken roll har var och en av oss för att upprätthålla ett fungerande system som känns rättssäkert? I lördags genomfördes den första utbildningsdagen i den planerade serien om Rule of law på Yennengas Center i Burkina Faso med stöd från AF Jochnick Foundation. Under denna första dag fokuserades på utbildnings-systemet. Det handlade då inte i första hand om pedagogik men om det omfattande regelverk som styr utbildningssystemet och varför.

Read more

Tack Practise för utrustningen till skolträdgården

Genom Yennengas skolträdgårdar och praktiska lektioner i odling formar vi inte bara framtidens odlare och kockar, utan också medvetna och ansvarstagande individer som förstår värdet av att vara en del av naturens kretslopp. Tack vare Practise "Julklapp" har vi fått en ännu starkare grund att bygga på vår resa mot ett hållbart och lärande samhälle. Med förstärkning av verktyg som spadar, hackor, vattenkannor och skottkärror, allt för att stötta och utveckla våra skolträdgårdar, får vi också en symbol för förnyelse och lärande.

Read more

Vi frågar Jens Dolk hur han skapar guldkant i sitt liv

Det är att vara i ständig rörelse. Guldkant är också att vara med och nudga* andra att fatta beslut som vi alla mår bättre av, både som människor, och planeten. Och hela mitt liv, från att jag praoade på en fin restaurang när jag var 15 år gammal, har handlat om härlig mat och god dryck.  Njuta av livet!” *Nudging innebär att få människor att göra på ett visst sätt genom att påverka deras valsituation på olika sätt. Det innebär inga tvång, men pepp att kanske bete sig annorlunda, medvetet eller omedvetet. – Jens Dolk

Read more

Mat är gemensamkap, lärande och hållbarhet

Bernadette, Yennengas rektor på låg och mellanstadiet i Nakamtenga, Burkina Faso, har antagit ett nyårslöfte som inte bara handlar om att lära sina barn att laga mat, utan också att skapa minnesvärda stunder med sina barn. I ett försök att fördjupa deras förståelse för matlagning och lokala kulinariska traditioner, har hon bestämt sig för att introducera dem till att tillaga några av Burkina Fasos mest älskade rätter, som munkar och babenda.

Read more

Att stärka jorden och naturen istället för att förbruka och försvaga den

”Vi kämpar för att se till att så många människor som möjligt får tillgång till bra, hälsosam mat, odlad och tillverkad i samarbete med naturen, på ett sätt som så långt möjligt stärka jorden och naturen istället för att förbruka och försvaga den. Vi är därför också stolta att även kunna bidra med det lilla vi kan för att stödja Parmoussas och Yennengas arbete och deras kamp i samma riktning!”  - Ekolådans VD John Gerhard

Read more

En cirkulär framtid: Traktorn och övriga skatter från containern

Något du inte längre behöver kanske är exakt vad jag behöver! Världen måsta vara cirkulär och det är en boost för oss alla när vi får trådarna att knytas ihop på ytterligare ett ställe! Kommer ni ihåg traktorn? Vi har skrivit om den i omgångar. Nu har den kommit fram och rullat av för att gå in i nästa syfte i sin existens.

Read more

Tack WeWereThere för datorn till skolan!

Kan du föreställa dig en arbetsdag utan din dator? Om du skulle börja planera din dag, utan datorn, hur skulle du börja? På Yennengas grundskolans rektorsexpedition behövdes en dator för administration, diverse rapportskrivning, scheman, informationssökning etc. I en svensk kontext är det definitivt inte svårt att förstå vikten av denna förfrågan! Hur ska en kunna bedriva en effektiv verksamhet utan en dator!? Så i julklapp från företaget WeWereThere fick skolan en dator.

Read more

Tack Iterio för skrivaren!

I Burkina Faso har barnen inte varsin skoldator. Ibland är det svårt med tillgång till böcker som räcker till alla. Så mycket undervisningsmaterial är kopior, och alla prov och uppgifter görs på papperskopior. När skolan då står utan kopiator/skrivare, så är det inte så lätt att bedriva verksamheten. Det papperslösa samhället har inte nått hit av förklarliga skäl. Så vi måste se till att ha bästa möjliga lösning för situationen. Iterio fixade det och vi fick ett stort, hårt paket i julklapp till högstadiet i Nakamtenga: en skrivare! (Vikten för oss andra att tänka på papper(sfritt) kan du läsa mer om nedan!)

Read more
Show more news