Framtidens mat

Just nu pågår Gastronord 2024 och det pratas mat, dryck och nya trender. I mitt flöde poppar upp företag som är på mässan och presenterar småproducenter, smarta hållbara lösningar, närproducerat, och ekologiskt. I min filterbubbla i sociala medier syns företag som satsar på biologisk mångfald, regenerering av marken och metoder som tar tillvara på naturens kraft till både läkning och produktion! Det ger hopp att utvecklingen rör sig massor i rätt riktning!

Varje vecka får jag också små hälsningar från Yennenga-skolan i Nakamtenga, Burkina Faso. Som här på bilden som kom nu, med barnen som i skolträdgården skördat bönblad och hibiskus-blad. Skolmatspersonalen använder det till såsen till morgondagens skollunch. De gröna bladen som kännetecknar den traditionella basmaten i Burkina Faso är näringsrik och mångsidig källa till flera viktiga näringsämnen som är avgörande för en hälsosam kost och livsstil.

1. Vitaminer: Gröna blad är en utmärkt källa till olika vitaminer, inklusive vitamin A, C, K och flera B-vitaminer som folat (folsyra).

2. Mineraler: De innehåller också en mängd olika mineraler, inklusive järn, kalcium, magnesium och kalium, som är viktiga för kroppens funktioner som blodcirkulation, benhälsa och nervfunktion.

3. Antioxidanter: Gröna bladgrönsaker är rika på antioxidanter som vitamin C, vitamin E och betakaroten, som hjälper till att bekämpa fria radikaler och skydda cellerna från oxidativ skada.

4. Fibrer: De är också en bra källa till kostfiber, vilket främjar matsmältningen, hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna och bidrar till att hålla tarmarna friska.

5. Fytokemikalier: Gröna blad innehåller även olika fytokemikalier och bioaktiva ämnen som klorofyll och karotenoider, som har visat sig ha hälsofrämjande egenskaper, inklusive antiinflammatoriska och cancerbekämpande effekter.

De blad som inte kommer att behövas i skolmaten säljs till lärare och föräldrar och blir ett tillskott i skol-kassan.

I framtiden är maten vi skapar och hur vi odlar den avgörande för att upprätthålla en hållbar och hälsosam livsmedelsförsörjning. I Yennengas verksamhet strävar vi efter att vara föregångare inom denna förändring genom att fokusera på regenerering av marken, ekologisk odling och utbildning för våra barn och samhället.

Genom att återställa balansen i ekosystemet och arbeta med naturens egna processer, ser vi att vår skolträdgård och experimentfarm blir inte bara en plats för odling, utan också en plats för lärande och förståelse. Våra barn lär sig inte bara om matens väg från jord till bord, utan också om vikten av att vårda och respektera naturen.

Vi är fast övertygade om att det är möjligt att återskapa liv och produktivitet i de här ökenlandskapen. Genom att kombinera traditionell kunskap med moderna metoder och tekniker kan vi skapa en hållbar framtid där vi inte bara försörjer oss själva, utan också bidrar till att bevara vår miljö och vårt kulturarv för kommande generationer.

I vår strävan efter en bättre framtid för matproduktionen väljer vi att avstå från kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel som kan ha negativa konsekvenser för både miljön och människors hälsa. Istället satsar vi på ekologiska metoder som gynnar både jorden och våra kroppar.

Genom att vara en del av denna rörelse mot en mer hållbar och ansvarsfull matproduktion, visar vi att det är möjligt att skapa en bättre värld genom våra dagliga val och handlingar. Framtiden för maten ligger i våra händer, och i Yennengas verksamhet ser vi möjligheten att göra verklig skillnad för både oss själva och vår planet.

Vi inbjuder Sweden Foodtech till kunskapsutbyte och nätverkande, för matsäkerhet och framtidens mat ”med fokus på hållbarhet och innovation med internationell prägel”. Det här är så fantastiskt spännande och roligt!