Generalsekreteraren har ordet

De flesta av oss vet nog, någonstans (ibland långt inne), att det är dags att tänka om. Precis som i dikten här bredvid, är det dags att våga göra om och våga göra rätt.

Under december och januari gick vår verksamhetsstyrelse* här i Burkina Faso, sin första online ledarskapsutbildning. Det var mycket kloka saker som sas där, men en sak som upprepades var: Om vi vill ha ett annat resultat än det vi brukar få, så kan vi inte fortsätta att göra som vi alltid gjort. Det är en mening som sedan dess upprepats många gånger.

De flesta av oss vet nog, någonstans (ibland långt inne), att det är dags att tänka om. Precis som i dikten ovan, är det dags att våga göra om och våga göra rätt. Yennenga Progress ordförande i Sverige, Amanda Mompalao de Piro, har under året gått en utbildning på Cambridge University som heter ”Business Sustainability Management”. Poeten ovan, Wayne Visser, var också en av professorerna på denna utbildning.

Ordförande Amanda kommenterar: ”Kursen tog oss igenom de fundamentala delarna inom hållbarhet; miljö, socialt ansvar och (bolags)styrning. Vi fick insikt om vilka banbrytande verktyg som krävs för att kunna göra meningsfull förändring. Jag insåg i kursens varje steg att Yennenga Progress redan fattat allt detta, och jobbat holistiskt med alla delar i över 20 år. Det var en otroligt härlig insikt”.

Jag sitter på terrassen till vårt hus, tillika kontor i Nakamtenga, Burkina Faso. Barnens skratt rullar över gården, där de leker och busar. Annars hörs bara cikadorna som spelar. Vi är inne i årets torraste och varmaste period, men också mangosäsong. Träden är tunga av alla frukter och det gör att det är lätt att förlåta dammet och hettan som dallrar i luften. Jag läser Wayne Vissers dikt och blickar ut bortom trädgårdens mangoträd och blommande bougainvillea, ut över det röda gruset och sanden, som utgör den mesta jordytan i vår region.

Marken visar inga större tecken på liv. Inga maskar, inga kryp, mycket lite växtlighet som håller ihop. Men tröstlöst? Ibland känns det tufft, men nej! Här i Nakamtenga blir det så tydligt. Varje litet försök att ta oss utanför boxen ger resultat och det snabbt – men måste upprätthållas! Precis som med alla relationer – mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet, vänskap och kärlek – måste naturen vårdas. En grönskande planta kommer att sluta grönska om den inte längre har förutsättningar för liv.

It’s time to redesign, to reconceive the world we leave
For those who follow in our wake, for each child’s sake

Ett roligt exempel från i år är vår no-water-waste-lösning på högstadiet. På skolgården finns en vattenkran där eleverna dricker vatten, tvättar händerna och blöter huvudet för att svalka sig i hettan. Även om de är aktsamma blir det så klart en pöl under kranen. För att ta tillvara detta, byggde vi en liten plattform som för spill-vattnet bakåt ner i en mini-trädgård planterad enligt agroekologi-systemet**. Två månader senare har vi en grön liten oas mitt på skolgårds-öknen. Där prunkar banan, sesam, zushini, spenat och andra bladväxter. Bernard som var ansvarig för anläggningen kommenterade: ”Om jag visste hur mycket vatten som faktiskt rinner dit och sköter bevattningen utan större handpåläggning, skulle jag byggt planteringen mycket större från början!”

No-water-waste-lösningen på högstadiet är inte bara vacker och utan spelar en mycket större roll än så. Det är lätt att fastna i resonemanget att de problem vi står inför på jorden med klimatförändringar, konflikter och vattenkris, är så stora att inte är någon idé att göra något om det inte går att säga att vi direkt räddat 1 miljon barn. Jag tror att det är precis tvärtom.

It’s time to turn from death, to take a breath, start afresh.

Jag vet att jag inte löst världsproblemen bara för att jag köper krav-märkta ägg, ekologisk frukt till kontoret eller nerbrytningsbara plastpåsar. Däremot är jag övertygad om att symbolvärdet för varje litet synligt försök att göra skillnad, skapar hopp, inspiration och en hållbar framtid. Varför? Jo, för att dessa små saker är lätta att göra, för var och en av oss. Det är känslan att inte kunna påverka som skapar frustration och ångest.

It’s time to rise, with fire burning in our eyes
And change our ways to giving, for life and for the living

När jag var barn pratades det mycket (i mina kretsar, i min kontext uppvuxen i Burkina Faso) om ökenspridningen. Jag uppfattade då ökenspridningen som ett oåterkalleligt faktum. Jag uppfattade det som att vi skulle försöka stoppa vidare spridning, men att där öknen redan nått, var redan ”kört”. En grön liten oas mitt på skolgårds-öknen hade skickat en annan signal till barnet Stina.

New ideas, beyond the fears of failures past, at last

Vad har du för ”spillvatten” som kan skapa en oas?

Det är fantastiskt med miljöteknik och all effektivisering high tech kan bidra med, varje framsteg för förnyelsebar energi är vi påtagligt tacksamma för här i byn. Däremot kan inte miljöteknik lösa allt. Precis som riksdagen ska upprätthålla landets demokrati, men inte kan upprätthålla din relation till din mamma, så kan miljöteknikens utveckling inte ersätta hur du behandlar den mark du går på, vilken mat du väljer att köpa och vilket spillvatten du låter gå om intet.

To help the Earth regenerate, where waste is food, renewed
It’s time to turn from death, to take a breath, start afresh

Det är med förhoppningen att ge inspiration och hopp om en bättre värld, som du nu har denna årsberättelse framför dig. Artiklarna på vår hemsida och berättelserna ni får via våra sociala medier är inte bara tacksamma rapporter om vad vi lyckas åstadkomma i en liten by i Burkina Faso, tack vare er hjälp. Dessa berättelser är en hint om vad var och en av oss kan åstadkomma där vi är, i vår egen lokala kontext, men också berättelser om hur världen hänger samman, för att lösa de problem vi står inför på jorden med klimatförändringar, konflikter och vattenkris. Om Yennenga kan lösa dessa frågor under de hårda förutsättningar vi möter i Burkina Faso, så är det dags för resten av världen att göra detsamma!

It’s time to dream of futures green, to reinvent our fate

Stina Berge

Grundare och Generalsekreterare Yennenga Progress

*se kapitlet om organisering. Verksamhetsstyrelsen består av ledarna för samtliga verksamhetsgrenar.

** agroekologi-systemet i mikroformat med bio-kol, kompostjord, täckodling, samodling, som ger ett naturligt skydd mot skadeinsekter och sjukdomar.

It’s Time

It’s time to redesign, to reconceive the world we leave
For those who follow in our wake, for each child’s sake
It’s time to spark and innovate, to syncopate with
New ideas, beyond the fears of failures past, at last
It’s time to rise, with fire burning in our eyes
And change our ways to giving, for life and for the living

It’s time to re-align, to reassess the mess we make
When what we take is more than need, is greed
It’s time to halt life’s slow decline, the heinous crime
Of ecocide, the plastic tide, the skies of smoke that choke
It’s time to heal the dying soil, to ease the workers’ toil
And make new waves of daring, with love and with great caring

It’s time to redefine, to resurrect the hope that springs
With wings of acting boldly now, with minds that beam
It’s time to dream of futures green, to reinvent our fate
To help the Earth regenerate, where waste is food, renewed
It’s time to turn from death, to take a breath, start afresh
And make a mighty pivot, for life and all who live it.

Wayne Visser © 2021