Glad Black week!

Julen närmar sig och det är dags att ta tag i klimatet, jag menar julklapparna! Och trots att årets Yennenga-klapp är svart, så är det årets grönaste julklapp!

Torkan är en av de stora utmaningarna i Nakamtenga i Burkina Faso. Med din julgåva kan vi omvandla en liten bit av den torra öknen till näringsrik odlingsjord. Målet är att hjälpa familjerna i området att öka sina möjligheter att bli självförsörjande på grönsaker, och skapa ett gott exempel. Så här går det till:

Intresset är rekordstort för biokol och den miljövänliga komposteringsmetoden Bokashi bland svenskar som vill odla hemma. Nu tar vi metoden till Västafrikas torra jordar. Vi använder en förenklad form av sluten kompostering, tillsammans med biokol, för att omvandla hushållsavfall till näringsrik jord och hålla kvar fuktighet i marken. Det är helt revolutionerande! Det behövs bara en åttondel biokol, en åttondel näringsrik jord och resten vanligt ökengrus. Plötsligt är det överkomligt!

Biokol är ett smart jordförbättringsmedel som mättas med de näringsämnen som finns i urin. Detta hjälper till att ladda biokolet med näring, binder fukt och ger den sandiga jorden nytt liv. Helt naturligt, utan kemikalier. På så sätt bidrar vi till ökad växtlighet. Vi startar i den lilla byn Nakamtenga och hoppas att det kommer att få ringar på vattnet.

Hjälp oss göra årets Jul lite grönare!

Hur mycket vill du skänka?

  • 50 kronor, 1 påse biokol räcker till 100 m² odlingsmark
  • 250 kronor: 5 påsar biokol räcker till 450 m² odlingsmark
  • 500 kronor: 10 påsar biokol räcker till 900 m² odlingsmark
  • Osv.

Maila så får du ett gåvokort att ge bort!

Om du vill piffa till det ytterligare kan du för 500 kr göra en extra knorr. Vi har nämligen ett projekt där vi vill uppmuntra fler att ansluta sig till sophanteringstjänst och vidareutveckla tankarna och entreprenörskap runt recycle/reuse/reproduce. Vi vill erbjuda hushållen att få hyra sopkärlet gratis, och därmed bara betala för själva hämtningen av soporna, i utbyte mot att de planterar ett träd (och håller det vid liv), som vi tillhandahåller tillsammans med en påse biokol och instruktioner för hur den ska planteras.

På så sätt slår vi flera flugor i en smäll: Vi får en renare miljö. Vi sprider praktisk kunskap om hur biokol kan användas både vad gäller träd, säd och grönsaker. Vi planterar träd! (Ett planterat träd, var det än planteras är ett träd för klimatet!)

Swisha till 123 900 24 37 och märk det med din mailadress som du vill att vi skickar gåvobeviset till.

Gör årets Jul lite grönare!

Varmaste hälsningar

Stina