Grattis?

Varför finns internationella kvinnodagen? Går det att säga grattis en dag då vi lyfter massiva frågor som tex att våld mot kvinnor är i nivå med terrorbrott! När statistik fortfarande talar sitt tydliga språk om huruvida kvinnor kan tänkas ha rätt affärsidé, rätt forskningsfråga, rätt kompetens för posten etc?

Jag hoppas att kvinnodagen blir en dag att säga grattis, ungefär som morsdag eller farsdag eller alla hjärtans dag. En dag där vi uppmärksammar viktiga frågeställningar och firar allt bra. I Burkina Faso är kvinnodagen en helgdag! Där klär sig alla i tyger speciellt tryckta för i år, män och kvinnor! I år är temat som är tryckt på dessa kläder Socialt Entreprenörskap och kvinnor! Denna dag manifesteras viktiga frågor i parader och seminarier. Det är en festdag! (förutom i år i Burkina då det av säkerhetsskäl ställts in..) Jag vill tacka alla kvinnor som står upp för sina rättigheter och andras, och jag vill tacka alla män och andra som stödjer dem. Det är genom att sätta fingret på begränsande strukturer och arbeta systematiskt och skapa nya strukturer som ger mer utrymme för all den inneboende kraft som finns när glastak lyfts!

Det kommer att gynna alla, och framförallt världens framtid. Jag är oändligt tacksam för alla fantastiska människor jag har omkring mig som tror att det är möjligt att utrota fattigdom, som tror att det är möjligt med omställning för klimatet, som tror att vi kan stå upp för fred och sätta ner foten mot övergrepp, maktmissbruk och krigsföring.

Jag vill säga grattis till er! För världen är fantastisk! Och det görs enorma framsteg – och vi kan göra väldigt mycket mer och fler framsteg tillsammans!

För att vi kan!

Glad internationella kvinnodagen

Stina