Vad har en julfest med framtida kvartalsrapporter att göra?

Att säkerställa att barn inte blir undernärda – Så skapar vi friska och driftiga samhällen!
Rapport från julkalendern: Lucka nummer 24 i årets julkalender var en Julfest för barnen på Yennenga-skolorna. Den sponsras av Toftaholms Herrgård. Läs mer nedan om julfesten och varför detta tar världen närmare att nå FNs globala utvecklingsmål och ditt liv.

Årets julfest är en fest att minnas! Hela veckan innan, övades det danser, julspel, dikter och gymnastikuppvisningar. Det bakades kakor och planerades för storkok! Det var skratt och stoj när vi samlade alla 4 skolorna i den stora paviljongen borta på Yennenga högstadieskolan. Stora och små uppträdde och jublet rungade. Högt till tak i ordets alla bemärkelser <3

Julspelet här är helt ocensurerat så Herodes vakter slänger dockorna i marken medan ”mammorna” skrikande springer av scenen. Utklädningskläder som kommit med en sändning från Sverige, kommer väl till pass vid alla festligheter. I år fanns masker, nisse-mössor och svärd. Jesumoder Maria i julspelet hade tomteklänning. Måste erkänna att jag tvekade en sekund när jag skulle packa vad vi kallar ”packmaterial” (dvs kläder och annat som vi skickar i containern, och lägger runt sjukhusmaterial, verkstadsutrusning och skolsaker som skickas). Jag undrade lite över nödvändigheten/användningsområdet av utklädningskläder. Men efter att ha bevittnat hur lärarteamet organiserat allt som kommit, och barnens entusiasm när de fick klä ut sig så är svaret solklart! Underbart helt enkelt! Glädje, lycka och stolthet!

Efter alla uppträdanden blev det couscous, sås och kött till alla barn! Kött, äts bara när det är stor fest här. Annars är kosten till vardags vegetarisk. Möjligen smulad torkad fisk som smaksättning, men inga köttbitar.

Innan de gick hem fick barnen också en påse med popcorn, frukt och Bissap (saft gjord på den lokala hibiskusblomman). En julfest med ordentlig mat till alla barn, från förskolan och hela grundskolan. När vi frågar barnen vad som är viktigast med julen så svarar de: att de får äta sig helt mätta! Ett år som detta när det återigen varit missväxt, är det ännu viktigare!

Så för lucka 24 i Yennengas julkalender valde vi Globalt Mål: 2, Ingen hunger. Vi vill säkerställa att våra elever utvecklas till sin fulla potential och blir framtidens ledare, innovatörer och goda samhällsmedborgare!

Varför är det viktigt att säkerställa att inga barn blir undernärda? 

Undernäring syns inte alltid utanpå. Däremot är det direkt livshotande och det är insidan av kroppen som drabbas – främst hjärnan.

Barn som är undernärda:

  • Växer inte som de ska
  • Blir lättare sjuka eftersom de får sämre immunförsvar och motståndskraft mot infektionssjukdomar, som exempelvis diarée och malaria.
  • Har ökad risk för svårläkta sår och infektioner
  • Riskerar att den mentala utvecklingen bromsas.
  • Får ofta försämrad psykiska hälsa.

UNICEF sammanfattar: "Om ett barn drabbas av undernäring under sina tre första år kan det orsaka permanenta skador i deras hjärna. Det kan t.ex. leda till mentala funktionsnedsättningar med inlärningssvårigheter och hämmad kreativitet och initiativförmåga. Undernäring ger både upphov till fattigdom och är en konsekvens av fattigdom. Barns hälsa är därmed grunden för hälsosamma och produktiva samhällen"

Vad har detta med dig att göra? 

Många problem i världen är globala : exempelvis klimatförändringarnas konsekvenser, konflikter och pandemier, och drabbar dig därför var du än befinner dig.

Att bidra till att samhällen runt om i världen ökar sin resiliens (motståndskraft och återhämtning) mot just den typen av problem, gör därmed också just DITT LIV tryggare. En satsning på humankapital över hela jorden ökar möjligheterna till att vi hittar gemensamma lösningar och stabilitet för vår planet.

Satsningar på en mer fredlig, demokratisk och jämställd värld, där människor har sina grundläggande mänskliga behov täckta av lärande, hälsa och infrastruktur, är den verktygslåda Yennenga utvecklar i byn Nakamtenga i Burkina Faso, och som du kan hjälpa till att sprida vidare.

Humanitär insats/quick fix Globalt Mål: 2, Ingen hunger* = Se till att lösa det akuta problemet, dvs finansiera inköp av mat, så lokalt som möjligt, för skolbespisningar, gärna både frukost och lunch, till sjukvårdsinstanser osv, samt spannmåls-banker där vi kan hålla priserna nere på en nivå som gör det möjligt för befolkningen i området att köpa mat, när maten på marknaden blir dyrare för varje månad som går.

Långsiktig lösning på Globalt Mål: 2, Ingen hunger* =

  • finansiera projekt som bidrar till att vi kan fortsätta utvecklingen av hållbara jordbruksmetoder som bygger upp marken (naturen är den bästa miljöteknik vi har!!!)
  • finansiera projekt som bidrar till fler småskaliga jordbruk som bidrar till den biologiska mångfalden som krävs för långsiktig livskraft.
  • finansiera projekt som bidrar till ökad kunskap och medvetenhet om vad som är bra mat så att vi undviker felnäring (och undviker att förstöra naturen). Detta handlar ofta om att uppmuntra till att äta den mat som produceras (utan gifter) lokalt, så att vi undviker superprocessad mat med transfetter, och skadligt socker och salt. Detta är grundläggande rekommendation för alla, var du än befinner dig på jorden!
  • när du handlar själv eller till ditt företag, välj produkter som är Krav och/eller ekologiskt producerade (ex kaffe läs mer) , så ökar sannolikheten att användningen av jordens resurser sker med mindre negativ miljöpåverkan och skadliga effekter för djur och människor i området.
  • när du handlar själv eller till ditt företag, välj produkter som är rättvisemärkta så att du ökar sannolikheten att människor som arbetar med produktionen gör detta med bra arbetsmiljö, möjlighet att försörja sig och sina familjer, samt att barnen går i skola. Läs mer om rättvisemärkt

*självfallet är detta bara några exempel på allt vi gör och som görs runt om i världen för att nå mål 2! Hör av dig med idéer och kontakter som vi kan bidra med!