Paviljongen – ett fantastiskt namn på en dream come true!

Projektet började för snart tre år sedan när vi tog kontakt med arkitektbyrån Kjellander Sjöberg för att förklara läget. Det kanske kan tyckas lätt att skapa skugga med ett tak, men faktum är att ett tak också kan leda till att luften står still och öka temperaturen. Så teamet på Kjellander Sjöberg gjorde solstudie, tittade på riktning, luftgenomströmning, och användningsområden. Burkina Faso ligger i Sahelområdet, på gränsen till Saharaöknen. Klimatet är torrt och hett och klimatförändringarna slår hårt mot landet. Temperaturen är hög året om, men som högst under vårmånaderna februari till juni. Då ligger dagstemperaturen mellan 35 och 45 grader. I skuggan!

Paviljongen, borta vid högstadiet, är det bästa som hänt på länge! Redan långt innan det var helt klart höll vi möten och utbildningar där, och eleverna spenderar all tid utanför klassrummen där! Det är perfekt genomblåsning, så att det fläktar skönt och känns mycket svalare än alla andra platser vi har att tillgå! Helt magiskt!

Paviljongen på ca 400 kvadratmeter har en vägg vid scenen. På båda sidor finns ”svarta-tavlor” så att eleverna kan göra läxor och övningar där. På ena sidan vid scenen är det en vit vägg så att vi kan ha filmvisning och annat de vill projektera på väggen. Scenen har ljus och strålkastare så att vi kan ha event och shower även på kvällstid. Så förutom till solskyddad rastplats på dagarna, används paviljongen redan för film- och teaterverksamhet och samlingsplats för byns publika aktiviteter, samt skolmatsal.

Åtta rejäla bord med bänkar skapar bra sittplatser för gruppövningar, plugg och skollunchen.

Paviljongen är ett viktigt steg i att ytterligare förbättra skolmiljö för eleverna. Skolgården har sparsam växtlighet och därför minimal skugga. Vi har under de år skolan funnits planterat träd för att öka möjligheten till skugga och lite svalka, men de flesta av träden har dött av brist på vatten och för att de små trädplantorna är attraktiva för lösgående får och getter som söker efter något att äta. Vi fortsätter att plantera och gör vad vi kan för att skydda träd och växter från hungriga djur. Vid föräldraföreningens årsmöte som hölls i paviljongen för ett par veckor sedan, så var just skydd runt träden den största ekonomiska posten i deras redovisning!

Så träden växer, paviljongen blir en pärla på Yennenga centret!

Tack till Arkitektfirman Kjellander & Sjöberg i Stockholm, som på Pro Bono basis framställt ritningar för byggnationen och gett tekniska råd under byggandet. Tack till Stiftelserna Burkinas Vänner och Tolvskillingshjälpen som finansierat.