Hur säkerställer vi rent vatten?

Problemet med tillgång till rent vatten i världen är stort. Dessutom är hanteringen av rent vatten ytterligare en försvårande faktor. Så hur vi lär våra elever att hantera vatten är a och o för hälsa och liv! Ibland är de enkla lösningarna det som gör den stora skillnaden.

För några år sedan kom de två KTH studenterna, Niklas Andersson och Gustav Isaksson, till Nakamtenga och gjorde en MFS vad gäller tillgången till rent vatten. De studerade vem som hämtade vatten, när och hur, samt hur vattnet hanterades från det att det togs upp till att det användes. Resultatet var oväntat. Vattnet i våra brunnar var lyckligtvis av god kvalitet och rent – däremot var hanteringen redan vid tillfället det togs från brunnen problematiskt. Vattnets färd från brunnen till att det användes stötte på mängder av tillfällen av att utsättas för smuts och bakterier.

Kontentan är att hanteringen av vattnet är a och o!

En av punkterna på vår julklappsönskelista var en större vattenbehållare med kran (ett mikro-vattentorn) vid de olika skolbyggnaderna på vår skola. Vi går nu in i den varmaste perioden på året med över 40 grader i skuggan dygnet runt. Klimatet är oerhört torrt, så det behöver fyllas på med vätska hela tiden för att kroppen ska orka med och inte torka ut.

Så del av julklappen från företaget Iterio var just dessa små minivattentorn. Här kan vi säkerställa att rent vatten kommer i behållarna, och de små kranarna gör att ingen behöver komma i kontakt med vattnet förrän det ska drickas! Pedagogiskt, enkelt och livsviktigt.

Det är viktigt att dricka mycket i hettan.