Bli skolfadder – Vårt gemensamma uppdrag att ge barnen hopp om en hållbar framtid!

Vi lanserar under september månad en kampanj med målet att få in 400 nya skolfaddrar – och vi behöver dig för att lyckas med det! Corona-pandemin med lock-down och karantäner har gjort en redan hårt pressad befolkning ännu mer pressad. Och viktigare än någonsin att vi upprätthåller de viktiga samhällsfunktionerna av utbildning och hälsa, för att skapa stabilitet och tro på framtiden.

I Sverige har skolorna precis dragit igång. I Burkina är det någon vecka kvar. Skolstarten har där alltid legat 1:a oktober för att barnen ska hinna hjälpa sina föräldrar med skörden innan skolan börjar.

Men klimatförändringarna har gjort att detta inte längre är en legitim anledning att starta skolorna så sent. Regnsäsongen följer inte längre några tydliga regler. De mönster bönderna kunde lita till, finns inte längre. Regnen kommer inte på förväntad tid, och inte i förväntad mängd.

Stormar blåser över det kala landskapet på ett sätt som man inte är van vid. De försenade regnen och de långa uppehållen mellan regnen får den spirande grönskan att torka bort. Det finns inget at sälja för att man ska få de kontanter som behövs för att köpa förnödenheter samt betala sjukvård eller skolavgifter för barnens skolgång. Likadant varje år. Där finns inga försäkringar för skördebortfall.

I år är skolstart dock inte 1:a oktober utan har tidigarelagts till nu i september. Men det beror inte på skördetider utan på att årets nationaldagsfirande (11:e december) är förlagt i provinshuvudstaden Ziniare (huvudfirandet cirkulerar mellan landets städer lite som OS…), och Borgmästaren gör allt för att visa upp kommunen i all sin glans. Så eleverna ska vara lediga i december för att medverka på de olika festligheterna. Därav att de tar igen det med tidigare skolstart.

Corona-pandemin med lock-down och karantäner har gjort en redan hårt pressad befolkning ännu mer pressad. Och viktigare än någonsin att vi upprätthåller de viktiga samhällsfunktionerna av utbildning och hälsa, för att skapa stabilitet och tro på framtiden.

Vi har därför bestämt oss för att nu under september, lansera en kampanj för att få in 400 nya skolfaddrar via vårt autogiro för att täcka antalet barn vi har! (Det kommer ju minst 30 nya varje år). Vi har gjort en svensk hemsida med ett formulär som underlättar att månadsbetalningen på 300 kr sker automatiskt!

Vi kommer under september att göra inlägg och upprop via sociala medier, (så dubbelkolla att du följer oss på Facebook och Instagram) och vi behöver din hjälp att sprida det så mycket det bara går! Vi kommer att lägga upp bra exempel på insamlingar, så om du vill ordna något via din förening, skola, arbetsplats, butik, innebandyklubb eller var du nu är engagerad, så är det bara att säga till så kan du få bilder och information, och annat du kan behöva.

Och om du har andra tips på hur vi når vårt mål med 400 nya månadsgivare, så tas detta tacksamt emot! Din insats gör skillnad för en hållbar framtid!