Globala Målet 11, tar upp frågan om att skydda världskulturarvet. Hur skulle det te sig i en by som Nakamtenga i Burkina Faso?

I vår by finns inga historiska monument, storslagna naturfenomen eller coola gamla byggnadsminnesmärken. Vilket kulturarv vill vi att våra skolbarn ska bära med sig, som skapar stolthet för den egna kulturen och historien? En gång om året arrangeras dagen för traditionella kläder. Det är kläder av handvävda tyger, och de används fortfarande som festkläder, så inte som våra svenska folkdräkter, som är lite mer svåranvända. Läs mer om hur vi skyddar detta världskulturarv!

Jag åker en extra runda till närmsta stad, Ziniare. Hermans garderob behöver uppdateras med en ny traditionell dräkt. Några har han vuxit ur, några är kvar i Sverige. Det är dags för årliga dagen för traditionella kläder i skolan.

Paviljongen som byggdes förra året på högstadiet, har blivit Yennenga-verksamhetens mittpunkt. Där sker alla event, stora som små. Nu fylldes den av barn i fina traditionella kläder! De såg alla ut som små kungar och drottningar.

Barnen framförde en teater om kvinnlig omskärelse. Där var familjer och den traditionella kungen, som planerade för omskärelseceremonin. Där kom vitklädda sjuksköterskor som berättade om varför detta inte är en bra sedvänja. Pjäsen slutade med att den traditionella kungen när han fått rätt information om alla risker och konsekvenser bannlyste denna sedvänja. Kontentan: vi måste välja vilka traditioner vi bör upphöra med, och vilka vi bör stärka.

Efter sånger och dans, genomfördes en modevisning där barnen fick defilera över scenen till applåder och heja-rop. En tjej tappade kalebassen hon skulle bära på huvudet och alla i publiken som redan var så uppspelta över dagen och att traditionen fick sitt rampljus på scenen skrek och hojtade. Stämningen var minst sagt uppsluppen och barnen rockade loss!

Även lärarna hade traditionella kläder och bidrog med dans och feststämning.

Stoltheten, glädjen och kunskapen om sin historia, sina dräkter och hantverket, är en stabilgrund för trygghet. Levande gör historien och gör all positiv kultur till en fest!