Rapport från Svens volontärresa

Det är alltid en fantastisk upplevelse att åka ner till Burkina Faso, då förståelsen förtydligas om hur mycket som händer och utvecklas varje dag i Nakamtenga. Alltifrån nya byggnader och vattentorn, till olika typer av odlingar och farmer, och även på grupp- och personalplan.
Läs mer om hans besök i byn här:

Att åka till byn Nakamtenga i Burkina Faso är alltid lika roligt och spännande. Från morgonen till kvällen är det ständigt livlighet i byn, och sällan får man en lugn stund utan sysselsättning. Ända sedan jag var liten har min familj regelbundet åkt till byn Nakamtenga, oftast under julloven, men från att pandemin började har resorna för vår del blivit mer begränsade. Så sent som årsskiftet 2019-2020 var senaste gången som vi reste dit, och på de frånvarande åren har vi vuxit som människor i sättet vi nu kan vara med i diskussioner och delta på ett helt annat sätt än tidigare. I år fick vi återigen tillfället att åka ner för att se hur byn har utvecklats och återuppväcka relationerna med byborna.

Det är alltid en fantastisk upplevelse att åka ner till Burkina Faso, då förståelsen förtydligas om hur mycket som händer och utvecklas varje dag i Nakamtenga. Alltifrån nya byggnader och vattentorn, till olika typer av odlingar och farmer, och även på grupp- och personalplan. Alltid är det någon ny som har fått barn eller kompisar som vuxit sig större. Vid detta tillfälle fick jag även utveckla mina kunskaper inom ledarskap och organisation. Eftersom jag är ledare för mindre scouter, och i andra sammanhang för ledarskap i Sverige, tog jag tillfället i akt att bredda och utveckla mina kunskaper i ledarskap under vistelsen i byn.

Tanken med mitt projekt var att under den svenska skolans jullov (från den 23e december till den 7e januari) vara aktivitetsledare tillsammans med andra ungdomar i byn. Projektet handlade om att vi planerar och arrangerar aktiviteter för åldersgruppen 5-25. Resan till byn gick därför inte helt enligt våra planer eftersom vi inte kom iväg som planerat under jullovet. Jag och min lillasyster, som också skulle hålla i ett projekt, anlände till byn i samband med att byns skolor och andra verksamheter återigen hade satt igång.

Även om planeringen för projektet modifierades, och att min syster och jag anlände senare än planerat, kunde jag ändå arrangera och hålla i ett flertal aktiviteter under min vistelse. Vi arrangerade så ofta vi kunde lagtävlingar i bland annat boule och kubb och på flertalet kvällar hade vi även filmvisning med efterföljande diskussioner. Och vi spelade massor av spel tillsammans. Jag upplevde att byns ungdomar var mycket positiva till dessa aktiviteter och deltog flitigt i olika typer av diskussioner.

Vi aktivitetsledare gick även på ett antal ledarskapskurser, arrangerade av Yennenga Progress för att utveckla och förbättra våra ledaregenskaper. Under kursen lyftes olika teorier och modeller för ledarskap, och även vikten av kommunikation. Även ämnesområden som rör konflikthantering och problemlösning lyftes under ledarskapskurserna, samt vilka värderingar som är viktiga för ett gott ledarskap. Under kurserna fick vi arbeta praktiskt i grupparbeten och praktiska övningar för hur man kan stärka en ledares förmågor och hur man ska kunna tillämpa detta i verkliga situationer.

För att få ett smakprov på de aktiviteter som jag anordnade och andra roliga äventyr som jag tagit del av, kan ni kika in min Instagram:

Det är svårt att välja en specifik händelse som var roligast, eftersom att hela vistelsen jämt och ständigt var intresseväckande och intressant. Vi åkte på många roliga utflykter och mötte många spännande saker under vistelsen. En händelse som jag personligen tyckte var mycket rolig var när jag tillsammans med min burkinske morbror åkte med flakmopeden till staden Ziniaré för att utföra några ärenden. Jag hade aldrig tidigare åkt, eller kört för den delen, ett sådant fordon så det var väldigt roligt och spännande.

Det är alltid lika underbart att åka ner till byn Nakamtenga, då man ständigt upplever händelserika upplevelser och även många former av framsteg och samhällsutveckling i byn. Att vara med om detta är otroligt häftigt! Snarast möjligt önskar jag komma tillbaka till byn och verksamheten för att återuppta min relation med alla i byn och samtidigt bli en större del av den snabba utveckling som sker i byn Nakamtenga.

Sven Berge