Tack Iterio för skrivaren!

I Burkina Faso har barnen inte varsin skoldator. Ibland är det svårt med tillgång till böcker som räcker till alla. Så mycket undervisningsmaterial är kopior, och alla prov och uppgifter görs på papperskopior. När skolan då står utan kopiator/skrivare, så är det inte så lätt att bedriva verksamheten. Det papperslösa samhället har inte nått hit av förklarliga skäl. Så vi måste se till att ha bästa möjliga lösning för situationen. Iterio fixade det och vi fick ett stort, hårt paket i julklapp till högstadiet i Nakamtenga: en skrivare! (Vikten för oss andra att tänka på papper(sfritt) kan du läsa mer om nedan!)

Vinsterna är stora med ett papperslöst samhälle för en mer miljövänlig framtid.

Genom att minska vår pappersanvändning kan vi spara in på naturresurser, energi och minska vårt koldioxidavtryck.

1. Skydd av skogar: Ett papperslöst samhälle innebär mindre avverkning av skogar, vilket är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden och bibehålla ekosystemens balans.

2. Minskad vattenanvändning: Pappersproduktion kräver stora mängder vatten. Genom att minska vår papperskonsumtion minskar vi även vårt indirekta vattenavtryck.

3. Energi och koldioxidminskning: Pappersframställning är energiintensiv och genererar koldioxidutsläpp. Genom att övergå till digitala alternativ minskar vi belastningen på energiinfrastrukturen och bidrar till att minska klimatpåverkan.

Om papper är oundvikligt, finns det sätt att minimera miljöpåverkan:

1. Återvunnet papper: Välj papper med hög återvinningshalt. Återvunnet papper minskar behovet av att avverka nya träd och minimerar energiåtgången vid produktion.

2. FSC-certifierat papper: Leta efter Forest Stewardship Council (FSC) certification. Detta säkerställer att pappret kommer från mer ansvarsfullt skogsbruk.

3. Digitalisera dokument: Minska utskrifter genom att digitalisera och lagra dokument elektroniskt. Använd molnbaserade lagringstjänster för att undvika onödig pappersanvändning.

4. Effektiv utskrift: Om utskrifter är nödvändiga, använd dubbelsidig för att minska pappersmängden.

5. Återanvänd papper: Använd återanvänt papper för interna utskrifter eller för utkast, och spara nyproducerat papper för viktiga dokument.

6. Eco-friendly kontorsmaterial: Vid köp av kontorsmaterial, inklusive pennor, mappar och anteckningsböcker, välj produkter som är tillverkade av återvunnet eller hållbart material.

Genom att anta dessa enkla åtgärder kan vi alla bidra till att minska vår miljöpåverkan och främja en mer hållbar framtid. Att skapa ett papperslöst samhälle är inte bara en teknologisk utmaning utan också ett steg mot att värna om vår planet och bevara dess resurser för kommande generationer.