Vad har skulpturparken Laongo med arkitektur och trygghet att göra?

Den 13 januari 1989 samlades 18 skulptörer från 13 länder, på initiativ av Burkinabén och skulptören Siriky Ky och skulpterade de spridda granitblocken som karakteriserar denna lilla del av regionen Oubritenga . Sedan dess har konstsymposiet hållits många gånger och platsen har förvandlats till ett välorganiserat museum med en imponerande samling av konstverk: hyllningar till kvinnan och livet, politiska ställningstaganden av frihet och kamp, det historia, tro och symbolik. Vilken roll spelar kultur och konst i vårt samhälle?

Första konstverket som möter dig när du besöker stenskulpturparken i Laongo är ett högt monument som symboliserar millenieskiftet. Porten täckt av bilder av traditionellt liv på landsbygden och pelaren innanför presenterar bilder av den moderna världen. Varje skulptur i parken har ett namn och en historia. Det är hyllningar till kvinnan och livet, politiska ställningstaganden av frihet och kamp, det historia, tro och symbolik.

Elever från årskurs 6 vid vår skola genomförde i fredags en minnesvärd klassresa, tack vare en julklapp från arkitektfirman Kjellander och Sjöberg. Denna gåva möjliggjorde en dagstur till den fantastiska skulpturparken Laongo. Trots att parken ligger relativt nära vår by hade nästan inget av barnen besökt den tidigare.

Skulpturparken Laongo började som ett konstprojekt med spridda skulpturer ute i naturen. Det som idag är ett fantastiskt utomhusmuseum startade som ett konstprojekt 1989, av Burkinabén och skulptören Siriky Ky. Den 13 januari 1989 samlades 18 skulptörer från 13 länder, och skulpterade de spridda granitblocken som karakteriserar området. Vissa verk kombinerar lokal granit och andra material som metall. Sedan dess har konstsymposium hållits många gånger och parken har sakta men säkert vuxit i storlek och platsen har förvandlats till ett välorganiserat museum med en imponerande samling av konstverk. Det är verkligen en fantastisk plats att besöka och uppleva.

Det var en dag fylld av spänning och upptäckter när eleverna guidades runt i stenparken Laongo. De fick utforska de olika konstverken som skapats av inbjudna konstnärer från olika delar av världen. Att se hur skulpturerna smälte samman med den naturliga omgivningen och att upptäcka nya perspektiv på konst var en ögonöppnare för många av eleverna. Symboliken och skönheten och de många burkinska konstnärerna tillsammans med konstnärer från hela världen, är i sig en viktig signal för stolthet för det egna, inspiration från andra, kunskap om sina rötter och traditioner, och samarbete på globalt plan.

Vi är oändligt tacksamma för Kjellander och Sjöbergs gåva som gjorde denna klassresa möjlig. Att få uppleva konst i en sådan vacker och inspirerande miljö som Laongo är något som våra elever kommer att minnas för resten av sina liv.