Jag undrar om Breaking Boundaries och Don’t Look Up har samma regissörer

Ibland får jag frågan hur jag orkar hålla på så länge för att nå målet med vår verksamhet. ”Och vad är nu ert slutgiltiga mål? När är ni klara?”
Kanske orkar jag hålla på för att jag hoppas att fler snart ska titta upp och se poängen med vad vi gör, den stora visionen, eller i alla fall kommer på samma sak någon annanstans. (Och då syftar jag på poängen utöver varje barn, varje människa som får bättre livsvillkor. För jag skulle så klart säga att varje person har en poäng.)

När vi är klara? När är något klart? Är Sverige klart? Svenska skolan? Svensk hälsovård?

Slutgiltigt mål? Tja jämställdhet, demokrati, fred på jorden, ekologisk balans i naturen och hur vi brukar våra gemensamma resurser. Slutdatum på det?

Ska jag vara realistisk och inte tro att jag kan lösa alla världens problem utan istället fokusera? Tja vad var det nu FN sa när de lanserade de nya globala hållbarhetsmålen 2015? Alla målen är:

  • Integrerade och odelbara – vilket betyder att inget mål kan nås på bekostnad av ett annat – och framgång krävs inom alla mål för att vi ska lyckas med genomförandet.
  • Ingen ska lämnas utanför (Leave no one behind). Globala målen ska genomföras med särskild hänsyn till de människor och samhällen som har sämst förutsättningar.

Min uppfattning är att om vi arbetar på platser där människor och samhällen har sämst förutsättningar, så är problemet just att inget eller väldigt få av målen ännu kan sägas vara framgångsrika. Så vi måste skapa hela strukturen.

Jag skriver denna text med risk för att säga självklarheter, för det är absolut självklarheter, men också just därför min största frustration. Om vi är många som är relativt överens om vad som krävs, forskningen är relativt tydlig, och vi vill skapa förändring – let’s do it!

  1. Demokrati och jämställdhet måste byggas underifrån. Om du har förtroende för dina närmsta, ingår i demokratiska sammanhang i det lilla – föreningar, skolan, din arbetsplats – kan du också utkräva demokrati och jämställdhet på bredare plan nationellt och internationellt. Yennenga försöker skapa väldigt konkreta förslag, strukturer och modeller som gör det lätt att göra rätt i det lilla. Detta måste testas och filas på lokalt, för att sedan kunna hjälpa fler att anpassa det till sina lokala sammanhang.
  2. Ekologisk balans i naturen kräver att vi med omedelbar verkan slutar att överutnyttja jordens resurser, låter den natur och hav som behöver återhämta sig vila (politiskt beslut NU!) till dess den kommer i kapp igen. Vi måste återskapa så mycket vi kan genom att plantera träd och växter som stärker den på platsen naturliga, biologiska mångfalden och återskapar ett bra mikroklimat. Yennenga har en experimentfarm som är en hel rapport i sig, samt jobbar på hela centret med grönområden, växtlighet, skolträdgårdar, etc. med denna filosofi.
  3. För att se över hur vi använder våra gemensamma resurser: Skapa mindre enheter för att säkerställa lokal förnyelsebar energi och rent vatten så att det lokala samhället klarar sig även om det klipps av från omvärlden av pandemier, konflikt eller naturkatastrofer – eller av regimer som vill kontrollera av en eller annan anledning. Detta gäller även jordbrukspolitiken där vi alltså behöver bort från de stora monokulturerna, till växelbruk, blandodling, småskalig(are) med större bredd av grödor för att i första hand föda befolkningen i närområdet. Detta gör dessutom att vi slipper så mycket transporter. Hela världen kan inte konsumera kött som i väst, då räcker inte jordens resurser eftersom vi då behöver odla väldigt mycket till djurmat och inte människo-mat. Så en bra åtgärd som du just idag kan göra för att påverka en bättre resursfördelning på jorden, är att dra ner på din egen konsumtion av kött och animaliska produkter – det ökar sannolikheten av vi kan föda hela världens befolkning. Yennenga investerar i den takt vi har resurser i solenergi, eget vatten och som sagt ovan i modeller för småskaligt jordbruk och egenförsörjning av mat. Och uppmuntrar vegetariskt, men har djur i mindre omfattning för den biologiska mångfalden, för att kunna skapa bra komposter, etc.
  4. Fred på jorden – ja om befolkningen runt om på jorden kände att de hade hållbar tillgång till vatten, energi, mat; om de kände att de var lyssnade på demokratiskt och upplevde jämställdhet, då skulle vi ha sorterat bort ganska många av de grundläggande anledningarna i konflikt och flyktingströmmar. Yennenga försöker säkerställa att samtliga av de 17 globala målen för hållbarhet uppfylls i vårt närområde – och skapa modeller för hur andra kan göra samma resa.

Så kvar har vi det stora ekonomiska intresset, som övertalar dig att säga till mig att jag för fram mycket naiva och orealistiska tankar om en utopi. Jag är naiv i bemärkelsen obotligt optimistisk, men realistisk i bemärkelsen att jag alltid kommer att säga att långsiktig hållbarhet inte är en quick fix, att allt måste testas i liten skala och konkret, innan vi kan presentera den till världen.

Att jobba med vilket av de globala målen som helst utan att se samhället runt omkring, utan att fundera på hur detta mål genomförs på bekostnad av något annat eller hur jämställt och demokratiskt det faktiskt beslutats, skulle det vara jättejobbigt. För det skulle innebära att jag och mina kollegor skulle behöva blunda jättehårt – eller don’t look up, om det uttrycket är lättare att ta till sig i sammanhanget.

Stina Berge

Grundare och Generalsekreterare Yennenga Progress

Läs kortfattad sammanfattning av vårt hållbarhetsarbete här.

Sammanfattning tips till privatpersoner:

  • Ta demokrati och jämställdhet på allvar i din närmiljö.
  • Plantera träd.
  • Ät mindre kött (vad sägs om att införa kött-måndag?) ät inte fisk från hav som behöver vila. Välj så närodlat du kan och hållbart producerat (undvik ultraprocessat).
  • Välj förnyelsebarenergi hemma i den mån det går.
  • Ge komplimanger, säg snälla saker, ge någon en extra kram.
  • Håll dig informerad: se dokumentärer (typ googla David Attenborough och se allt han gjort) Följ Johannes Cullberg på Instagram och läs allt Yennenga skriver <3<3<3

Sammanfattning tips till politiker:

  • Ta demokrati och jämställdhet på allvar.
  • Gör om och gör rätt vad gäller både jordbruks-, skogs, och fiskepolitik
  • Våga ta de långsiktigt rätta besluten för en hållbar framtid. Om du undrar vilka de besluten är så ring Johan Rockström.