Hur vi skapar ett hållbart mikroklimat – och långsiktig lösning på vattenfrågan.

Årets Yennenga-julklapp var för två år sedan att bygga ett nytt vattentorn! Så vår brunn är sedan dess kopplad till två vattentorn, tack vare alla fantastiska företag och privatpersoner som gjorde det möjligt! Eftersom den statliga eldistributionen, är både dyr och osäker, har vi installerat en vattenpump som drivs med solenergi. Vi anser att eget vatten, som kontrolleras regelbundet, och solenergi är den mest hållbara och långsiktiga lösningen för Nakamtenga, men också för andra samhällen.

Det är svårt att beskriva den sprittande fröjd som bubblar upp inom mig, när jag hör ljudet av ett riktigt bra regn – i Burkina Faso eller för den delen i andra afrikanska länder jag bott i. Måste erkänna att det nog inte är riktigt samma känsla jag får när jag hör att det regnar i Sverige… I Burkina Faso är luftfuktigheten under juli ungefär lika som i Sverige, runt 70-80 %. I januari ligger det i Sverige på 85-95 % luftfuktighet medan Burkina har runt 10 %. Vatten och fukt, eller rättare sagt avsaknaden av den är ett akut problem i Burkina, som i många delar av världen.

Att vatten är helt grundläggande för liv och utveckling är uppenbart. I byn Nakamtenga finns alltså en djupborrad brunn med två vattentorn som förser centret, och många av familjerna som bor närmast, med rent vatten. Brunnen borrades 1989 och har alltid varit en pålitlig vattenkälla. Med de mätningar vi gjort har grundvattennivån aldrig försämrats. Brunnen har troget försett oss med vatten. De gånger vi stått utan vatten, beror egentligen inte på en bristande vattentillgång i reservoaren, utan att den el-pumpen, av olika anledningar stannar. Under dessa stopp sinar vattnet i tornet extremt fort.

Året runt hämtar de anställda på centret och boende i närområdet vatten hos oss för sina hushåll. De hämtar med dunkar på cyklar, bär på huvudet eller i tunnor på åsnekärror. Under den varmaste och torraste delen av året, mars-maj, torkar de mindre och grundare brunnar upp, vilket innebär att en allt större del av befolkningen, i en större radie runt centret, hämtar sitt vatten hos oss i Nakamtenga. Och att behöva neka någon vatten är något som tar emot.

Men det är inte bara människor som behöver vatten. Djuren behöver vatten och växterna. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vi tack vare stiftelsen Rättvis Fördelning (som finansieras av MAX Burgers) ytterligare en brunn med ett vattentorn. Denna är placerad på vår experimentfarm. Kan tyckas som slöseri att använda vårt fina dricksvatten till odlingar och djur. Men även det är en del av en viktig ekologisk balans. Dels är det ju uppenbart att vi behöver mat, så att inte odla är en ickefråga. Dels är det så att odlingarna i sig, den försiktigt spirande grönskan, är en viktig del i att faktiskt skapa en balans av att behålla fuktighet. Med vårt biokol som är årets Yennenga-julklapp, är det dessutom så att biokolen binder vatten. Detta innebär att vattnet som vi vattnar med droppbevattning (vilket minskar vattenförbrukningen radikalt) håller sig kvar under mycket längre tid och gör i ytterligare ett steg att vi kan vattna mindre!

Naturen är fantastisk och med lite mod och öppna sinnen för att samspela och dra nytta av hur otroligt bra växter, djurliv, insekter, kol och vatten faktiskt kan få öknen att blomma! Och kanske också så småningom höja luftfuktigheten under andra tider på året än juli!