Vi frågar Simon Stanford hur han skapar guldkant i sitt liv

Det är lätt att tro att det tar energi att engagera sig i världen omkring oss. Men saken är att det ger energi!” Hela Simons vuxna liv har handlat om att bokstavligen vara i skottlinjen för att filma och förmedla till oss andra, vad som händer runt om i vår värld. Vare sig det handlar om folkmorden i Rwanda, tjuvjakt på noshörningar i Kenya eller de omvälvande processerna i Sydafrika då Nelson Mandela till slut blev president. Nu filmar han våra stora hav, för att vi ska se vad som sker under ytan – och ta ställning för att låta våra hav återhämta sig. För Haven kan återhämta sig. Om viljan finns hos oss och våra politiker. Because we can!

Det kan ju tyckas vara ett dystert ämne att prata om döden i vår planets hjärta – haven. Utan haven skulle det inte finnas liv på jorden. Haven reglerar klimatet på jorden och ger oss över hälften av allt syre vi andas. Ändå behandlar vi haven som om det är en outsinlig källa av fisk utan att tänka på balans och återväxt. Vi trålar sönder havets botten, dödar mängder av fiskar som vi bara slänger i haven igen, för att de ”råkade komma med i näten” och skriver glatt ”dolphin free” på tonfiskburkarna vi obekymrat öppnar och häller på vår sallad. Vi försurar, övergöder, och fyller haven med plast. Både synlig plast och alla mikroplaster som nu finns i snart allt levande, och stor andel av sandkornen på våra stränder.

Är det så vi vill ha det?

Saken är den att även om Simon ser all denna förstörelse från första parkett, så arbetar han också med världens främsta forskare på lösningarna! Han ser allt som görs och att vi faktiskt har verktygen.

Han konstaterar: Det handlar mer om viljan…. Vi kan inte påverka om vi inte tror på den demokratiska processen. Vi MÅSTE delta i den, hur ska vi annars ta kontroll över processen?

Det är helt galet att subventionera industrifisket, som om det vore en logisk samhällslösning att betala dessa enorma trålare att fiska ännu hårdare med sina kortsiktiga ekonomiska intressen. Vi rekommenderar att se en av de dokumentärer han arbetat med som nu går på SVT play: ”Makten över havet.”

Det finns massor av fantastiska exempel där vi faktiskt lyckats vända den negativa trenden, där fiskebestånden kunnat repa sig och haven återfått sin färg! Det är när föreningar och småskaliga fiskare och politiker med råg i ryggen, fattat modiga, långsiktiga beslut att helt stoppa fisket under perioder så att haven kunnat återhämta sig, sedan förbjuda industrifisket och hålla sig till de rekommendationer som forskare ger om vilken mängd och hur, det ska fiskas för att haven ska kunna fortsätta att ge oss syre, mat och skönhet.

Uppvuxen på en farm i Sydafrika kanske det låter märkligt att han känner sig väldigt hemma på hans och hustrun Marikas gård i Jämtland. Eller inte? Simon har en personlighet att känna sig hemma, där han har sitt engagemang. Och engagemanget sinar inte. Det är alltid bubblande samtalsämnen, ny kunskap och fakta men också enorm värme och medmänsklighet i mötet !

Så vad kan du göra?

Börja med att ta till dig information, fortsätt att vara nyfiken och ta reda på mer! Som tex att se dokumentären vi skrev om ovan!

Följ Deep sea reporters i sociala medier!

Ladda ner länken till WWFs fiskguide: https://www.wwf.se/fiskguiden/

Kolla in länken till den fantastisk fisk som vi kan äta när vi ska låta våra hav vila så att de kan repa sig : https://www.gardsfisk.se/

Ställ frågan på de restauranger du besöker och i fiskdisken – så att du tar aktiva val för haven och framtiden !

För att vi kan !

Lotteri med Marika

I april har det gått 30 år sedan första fria valet i Sydafrika. Denna Guldram Salongers  lotteri var två VIP biljetter till filmvisningen av Marika Griehsels senaste dokumentär om fredspristagaren Desmond Tutu och hans extraordinära gärning för demokrati, fred, rättvisa och försoning. I filmen möter vi också människor som inspirerats av Tutu i deras arbete för en bättre värld. I ett efterföljande samtal lyfter vi frågan; Vilken roll spelar kulturen, musiken & konsten idag för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle ?
Linda Forss, samhällsbyggare, musiker och en av grundarna till den ideella organisationen Kulturkunskaparna leder ett samtal efter visningen med Marika , Simon Stanford och den sydafrikanska musikern Concord Nkabinde som både komponerat filmmusiken och medverkar i dokumentären. Säkra din plats genom att maila !

Intäkterna från förra förra Guldrams lotteri (Jens Dolks bok) gick till att gräva en regnvattensdam som är 10m lång, 8m bred och 3m djup, på Yennengas experimentfarm för regenererande jordbruk i  Nakamtenga, Burkina Faso.

Nu ska vi räkna ihop hur mycket Marika och Simons lotteri drog in, och återkomma om vilket projekt det kommer att gå till !

Guldram Salonger

I Yennenga arbetar vi dagligen med hållbarhet på ett mycket påtagligt sätt. Hur vi lever och handlar i Sverige påverkar i allra högsta grad utvecklingen i andra länder - och i haven! Ibland känns det som att det är svårt att kommunicera detta i samma andetag som vi pratar om alla satsningar för ett hållbart samhälle i Burkina Faso med fokus på alla de globala utvecklingsmålen.

Dessutom är vi själva uppfyllda av hur inspirerande och roligt det är med alla initiativ som görs, och som skapar möjlighet att faktiskt göra mer hållbara val. Så föddes idén om att skapa salonger för just detta! Med våra salonger, på olika gyllene teman, hyllar och värnar vi livets skönhet. Varje salong får gästerna lära känna en person som vill dela med sig av sin guldkant på tillvaron och vägen mot en mer hållbar värld.

Världen och livet är vackert och fantastiskt, och tillsammans kan vi inspirera varandra!

Afternoon tea

Sonja är ansvarig för att sätta ihop menyn för Guldrams afternoon tea. Sonja säger : « Jag älskar att baka, och för mig är guldkant på tillvaron när jag ser att det är bra råvaror, ekologiska produkter, kulturspannmål, närproducerat och från små gårdar som värnar biologisk mångfald. »

På bordet hade AJ Produkter sponsrat så att vi kunnat köpa in snittar och helt magiska kanelcroissanter från Paulinas kök och kakeri, ett företag som värnar om ekologiska råvaror, kulturspannmål och påverkan på människor och natur. Och K-märkt, specialister på att skapa magi och samtidigt få bort matsvinn, kom med småkakor!

Och så ett mousserande naturvin, Juice från Ekolådan och ekologisk cider La Ribaude <3 och te och kaffe så klart!

Dahl agenturer

Vi håller dessa salonger hos Dahl Agenturer som har den perfekta salongen för mingel som detta! Syskonen Linda och Alexander som driver agenturen, är fantastiska människor med stort engagemang och stort hjärta, så de är strålande partners för dessa event.

Vi kommer att lägga upp tips och inspiration efterhand på vår instagram @guldramsalong så glöm inte att kolla in där då och då och fortsätt att sprida guldstoff och inspiration !

Vart går intäkterna?

När vi (Yennenga) arbetar på plats i ett land som Burkina Faso, så är det så tydligt hur hela världen hänger ihop och hur våra levnadsmönster och vardagsval påverkar inte bara ditt närsamhälle utan också människor på andra sidan jorden. Både genom deras arbetsförhållanden och produktionen av produkter vi köper i väst, men också klimatförändringarna som drabbar så tydligt.

Överskottet från intäkterna på Guldram Salonger går dels till att hålla Guldram Salonger även på plats i Burkina, där de bjuder in intressanta talare som ska sprida inspiration, kunskap och empowerment för att var och en ska få kraft och kunskap att kunna påverka sitt eget liv och sin omgivning i hållbar riktning. Men utöver dessa event går pengarna till projekt och satsningar som är aktuella, som klassresan tex!

Så Guldram Salonger bidrar både akut på kort sikt och skapar strategier för långsiktiga lösningar.